2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hazatért a Hollandiában 200 éve elesett brit katona

2013. május 9. 10:44

Egy 200 éve elhunyt, a brit Királyi testőrség Coldstream Gárdájához (Guards) tartozó katonát találtak két évvel ezelőtt Hollandiában. A Németalföld Napóleon uralma alóli felszabadításáért küzdő katona maradványait május elején szállították haza Nagy-Britanniába.

Napóleon ellen

Több mint 200 éven át a holland tengerpart homokdűnéi között aludta örök álmát egy brit katona, mikor holland madarászok 2011 márciusában csontokat és fémtárgyakat fedeztek fel a földön, azon a területen, ahol már korábban is számos történelmi maradványt találtak a járókelők. A lelet feltárására Esther Poulus holland régészt kérték fel, akinek kollégáival igencsak sietnie kellett, hiszen csupán két napot kaptak az igen rossz állapotban lévő csontok vizsgálatára, mivel a part azon szakaszán egy ritka madár azokban a napokban kezdte meg a fészekrakást. A régészek már a munka elején gyanították, hogy a föld egy katona maradványait rejtheti, mivel a területen a napóleoni háború egyik csatája zajlott; az elhunyt nemzetiségét csak később, a puska és a ruhájából megmaradt szövetdarabok segítségével tudták azonosítani.

1799 augusztusában Nagy-Britannia és a cári Oroszország inváziót indított Észak-Hollandiában, hogy a Napóleon által életre hívott Batáviai Köztársaságot megbuktassa, s az Orániai-ház hatalmát visszaállítsa a terület felett. A brit-orosz csapatok – többek között az 1650-ben alapított, s máig működő Coldstream Guards második zászlóaljának ezer katonája – Groote Keeten mellett szálltak partra a yorki herceg vezetésével. A brit sereg 12 ezer főt számlált.

„Az ásatás azért is volt igazán különleges, mivel Hollandia történelmének ezen szakasza még kevéssé ismert, az országban ezt a hadjáratot az elfeledett háborúnak hívják” – mondta Poulus. A katonát az egyenruhájában temették el, s több puskát is találtak mellette, amelyeket vagy egyszerűen csak a sírba dobálták vagy egy másik elmélet szerint az ezekből összeeszkábált hordágyon szállíthatták el sírjáig az elhunytat.

A kutatócsapat a britet a zubbonyának törékeny ón gombjai alapján tudta beazonosítani, miután a Coldstream Guards jellegzetes csillaga, benne a kereszttel rajzolódott ki az egyiken. Továbbá a „Covent Garden” feliratot is el lehetett olvasni az egyik gombon, ami egy londoni székhelyű gombkészítőre utal. A hadjárat rövidsége – csupán egy napot töltött az inváziós sereg a környéken – segített a kutatócsapatnak a maradványok datálásában. A katona mellkasa be volt szakadva, s koponyájának nagy része is hiányzott, így azóta sem tudták megállapítani, mi okozhatta halálát.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár