2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megújul a szászvári várkastély

2013. május 23. 18:37 MTI

Megújul a várkastély a Baranya megyei Szászváron: a 2014 végéig tartó és a turizmus fellendítését célzó beruházásra mintegy 650 millió forintot költenek. A munkálatok keretében helyreállítják az állami műemlék-együttes főépületét, részlegesen felújítják a korábbi palotaszárnyat és a kaputornyot, konzerválják a középkori falmaradványokat, rekonstruálják a várfallal egybeépült gazdasági ingatlant és régészeti kutatásokat is végeznek.

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) csütörtökön, az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, hogy a munkálatok keretében helyreállítják az állami műemlék-együttes főépületét, részlegesen felújítják a korábbi palotaszárnyat és a kaputornyot, konzerválják a középkori falmaradványokat, rekonstruálják a várfallal egybeépült gazdasági ingatlant és régészeti kutatásokat is végeznek.

Az egykor pécsi püspöki rezidenciaként működő, jelenleg használaton kívüli, leromlott állapotú várkastély a felújítást követően korszerű, hagyományos és interaktív installációkkal, háromdimenziós filmélménnyel, tapintható tárlattal, érintőképernyős időszalaggal, és egyebek mellett a várkastély korai állapotát bemutató kronoszkópokkal egész évben várja a látogatókat.

A főépületben kap helyet A boszorkányság kultúrtörténete - Boszorkányüldözés és boszorkányperek a késő középkorban című interaktív kiállítás, és egy középkori játszóházat is létrehoznak. Az MNV a fejlesztéshez 498,3 millió forintot nyert a Dél-dunántúli Operatív Program pályázatán, 150 millió forintot pedig saját forrásból biztosít. A vagyonkezelő reméli: a fejlesztéseknek köszönhetően jelentősen nő a várkastély látogatóinak száma, élénkül a térség idegenforgalma, gazdasága, mindez lehetőséget nyújt a munkahelyteremtésre.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár