2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Pénzérmék írhatják át Ausztrália történelmét

2013. május 29. 09:31

Hetven éve felfedezett, ezeréves afrikai érmék írhatják át Ausztrália korai történelmét; a Wessel Island-en megtalált értékes leletek szerint mégsem a hollandok vezethették az első expedíciókat a déli kontinensre.

A felfedezést Ian McIntosh, az Indiana University-Purdue University Indianapolis (IUPUI) ausztrál antropológusa jelentette be. A szakembert – olvasható az egyetem által kiadott közleményben – egy hetven évvel ezelőtti „kincskereső” térkép vezette el arra a helyre, ahol a negyvenes években megtalált ezeréves érmegyűjtemény kallódott.

Az érméket a második világháború idején egy, a távoli Wessel Islands-en állomásozó ausztrál katona találta meg. Maurie Isenberg éppen horgászott, amikor rálelt az értékes leletekre, amiket emlékként hazavitt; csak 1979-ben ismerte fel az érmék jelentőségét, ekkor egy szakértővel is megvizsgáltatta őket, aki megállapította, hogy legalább ezer évesek.

Az IUPUI tájékoztatása szerint néhány érme a Holland Kelet-indiai Társaságé volt, öt régebbi pedig a tanzániai kilwa-i szultanátusból származott. Az egykoron virágzó kereskedelmi központként számon tartott Kilwa ma romokban áll, és az UNESCO világörökségi részét képezi.

„Ez a kereskedelmi útvonal egykoron sokáig nagyon forgalmas volt, s azt jelentheti, hogy a kontinenst kelet-afrikaiak vagy a Közel-Keleten élők fedezhették fel” – fejtette ki McIntosh. Bár széles körben elfogadott tény, hogy a holland Willem Jansz volt az első európai, aki partra szállt a kontinensen 1606-ban és hogy hollandok térképezték fel az általuk Új-Hollandiának nevezett Nyugat- és Észak-Ausztrália partvonalát, az érmék teljesen átírhatják a déli kontinens korai történelmét.

„Szilárd bizonyíték szól amellett, hogy Ausztrália egy széles, Dél-Afrikát, Indiát, Kínát és a Maluku-szigeteket (Molukka-szigetek, korábban Fűszer-szigetek) magába foglaló kereskedelmi útvonal része volt” – tette hozzá a szakember, aki a tervek szerint hamarosan Isenberg útját fogja végigjárni, hogy a "történelmi kirakós" minden eleme a helyére kerüljön.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár