2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A fűevés biztosított új lehetőségeket a korai embernek

2013. június 5. 16:16 MTI

Az ember Afrikában élő ősei, túllépve a főemlősök többsége által preferált leveleken és gyümölcsökön, nagyjából 3,4 millió évvel ezelőtt fűfélékkel és fűszerű növényekkel kezdték gazdagítani étrendjüket, megteremtve ezzel a lehetőséget új életterek meghódítása előtt - állítja egy új tanulmány.

A Utahi Egyetem geokémikusaként dolgozó Thure Cerling és nemzetközi kutatók egy csoportja megcáfolta azon korábbi elméletet, amely szerint a korai emberek ugyanazt ették, mint az erdőkben élő főemlősök. Az eredményeket négy tanulmányban közölték az amerikai tudományos akadémia folyóiratának (PNAS) internetes felületén.

A vizsgálat során a kutatók az emberelődök és emberszabású majmok fogzománcát elemezve mutatták ki, hogy a korai embernek igencsak ínyére voltak a fű- és sásfélék és egyéb fűszerű növények. "Olyan volt ez, mint egy új étterem megnyitása, amelynek hála nem kellett többé a régi fogásokon rágódniuk" - húzta alá Cerling. Hozzátette, az étrendjükben bekövetkezett változás miatt a korai emberek már nem függtek az erdőktől, mint táplálékforrásuk biztosítójától, és ezáltal megnyílt a lehetőség előttük arra, hogy új élőhelyeket fedezzenek fel.

Az, hogy ezen korai emberek kizárólag növényevők voltak-e, vagy hússal is színesítették étrendjüket, továbbra is megoldatlan kérdés. "Ez egy olyan rejtély, amely még mindig megfejtésre vár" - mondta a szakember. Korábbi tanulmányok azt sugallták, hogy a korai ember 2,5 millió évvel ezelőtt kóstolt bele a húsevésbe és nagyjából 500 ezer évvel ezelőtt kezdett vadászni.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár