2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Már 12 ezer éve is tettünk virágokat a sírokba

2013. július 4. 12:27 MTI, Múlt-kor

A mai Izrael területén találták meg a legkorábbi nyomát annak, hogy eleink már legalább 12 ezer éve virágot helyeztek szeretteik sírjába. A kutatók többek között a menta és zsálya szárait, illetve virágjait azonosították.

Izraeli régészek kimutatták, hogy sírhelyekre már körülbelül 12700 évvel ezelőtt illatos virágokat ültettek. Ezek a ceremóniák erősítették a népcsoport összetartozásának érzését – írják a tudósok az Amerikai Tudományos Akadémia PNAS című folyóiratában.

A sír az izraeli Karmel-hegynél található Rakefet-barlangban van, amelyet 2004-ben kezdtek feltárni; ekkor összesen négy temetkezési helyet találtak, benne 29 csontvázzal. Az ide temetkezők a natufi-kultúra tagjai voltak. A kultúra 15 ezer évvel ezelőtt kezdett virágozni a Közel-Keleten, ez volt az első civilizáció, amely a nomád, vadászó-gyűjtögető életmódról áttért a letelepedett életmódra; masszív bútorokat készítettek, domesztikálták a kutyát és elkezdtek kísérletezni a búza és az árpa háziasításával.

A régészek itt számos virág lenyomatára bukkantak. A sírok köré ültették őket, többek közt zsályát, mentát és görvélyfüvet. Az izraeli kutatók szerint a virágokat gipszbe helyezték, mielőtt a 13700-11700 éve elhunyt személyeket eltemették. Egyelőre nem világos, hogy a virágok pontosan milyen célt szolgáltak, ahogy az sem, hogy – DNS-vizsgálatok hiányában – az elhunytak milyen kapcsolatban voltak egymással.

Egyes sírok sziklatalaján vésés nyomaira is leltek. Ez talán azt a célt szolgálta, hogy a halottakat a megfelelő helyére fektessék, ám lehet, hogy szimbolikus jelentése volt. A virágültetés a társadalmi eseményeken, például a halotti szertartáson megerősíthette a csoport identitását és összetartozását, csökkenthette a szociális feszültséget - írják a kutatók.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár