2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Habsburgok a tengeren

2013. július 19. 16:34 MTI

A Habsburg haditengerészetnek szentelt kiállítást a trieszti Közép-európai Posta- és Telegráfmúzeum.

Az október 12-ig látható tárlaton dokumentumokat, képeslapokat és az osztrák-magyar hadihajók mindennapjaihoz kapcsolódó tárgyakat mutatnak be.

A kiállítás létrejötte Liliana Pajola, Antonio és Adelio Paladini, valamint Roberto Todero gyűjtőmunkájának köszönhető. Évek alatt gyűjtötték össze a katonai egyenruhákat, érmeket, újságokat és a hadihajókon használt edényeket, tárgyakat.

"A tárlat elsősorban azt az életet mutatja be, amelyet az emberek hajók fedélzetén, otthonuktól távol éltek. Olyan emberek voltak ők, akik származásra, nyelvre és vallásra való tekintet nélkül szoros együttműködésben töltötték napjaikat, ahogyan a régi, toleráns Habsburg Birodalom törvényei és hagyományai elvárták tőlük" - hangsúlyozta Todero. A kiállítás azoknak a tiszteknek, tiszthelyetteseknek és matrózoknak állít emléket, akik képeslapokat vásároltak, írtak és küldtek szeretteiknek, hogy kapcsolatba léphessenek velük.

Trieszt 1719-ben a Habsburg Monarchia szabadkikötője lett és a következő években az Adria legfontosabb tengeri kikötőjévé vált. 1749-ben napi rendszerességű postai összeköttetést teremtettek Trieszt és Bécs között.

A Közép-európai Posta- és Telegráfmúzeum az egykori királyi és császári posta- és telegráfigazgatóságnak 1894-ben Friedrich Setz építész által emelt épülete földszintjén kapott helyet. A múzeum gyűjteménye dokumentumok, könyvek, használati tárgyak, fotók segítségével mutatja be a postaszolgálat fejlődését a 19. század közepétől napjainkig.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár