2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kudarcos ostromot ünnepelnek a kubai forradalmárok

2013. július 26. 11:23 MTI

Kudarc majd diadal

A tízszeres túlerőben lévő katonák rövid idő alatt felülkerekedtek az elavult kézifegyverekkel tüzelő támadókon, így Castro elrendelte a visszavonulást. Kudarcba fulladt a bayamói támadás is. Mivel az akcióban két tucatnyi katona meghalt, bosszúszomjas társaik az elfogott támadókat megkínozták, majd a helyszínen kivégezték. Összesen 61-en vesztették így életüket. A Sierra Maestrába menekült Castróra és néhány társára egy őrmester akadt rá öt nappal később, aki az azonnali felkoncolást elrendelő parancs ellenére "csak" letartóztatta őket.

Batista látványos pert akart, így a Moncada támadóinak 1953. szeptember 21-én kezdődött tárgyalására a közönséget és az újságírókat is beengedték. Ez hatalmas hibának bizonyult: Fidel Castro, aki ügyvéd lévén maga látta el védelmét, október 16-án hatalmas védőbeszédet mondott, amely a híres "A történelem fel fog oldozni" szavakkal zárult. Castro már akkor sem tagadta meg önmagát, öt órán keresztül szónokolt.

A bíróság persze nem mentette fel, tizenöt év börtönbüntetésre ítélték. Batista 1955-ben elkövette második végzetes hibáját, amikor a közvélemény nyomására szabadon engedte Castrót, aki társaival Mexikóba távozott. Itt szervezkedtek tovább, majd 1956. november 25-én a Granma nevű vitorlás hajó fedélzetén újfent nekivágtak Kuba felszabadításának.

A december 2-án partra szálló csoportot árulás révén három nap múlva meglepték a hadsereg erői, az összecsapás után csak 12-en maradtak életben. A túlélők, köztük Fidel, testvére, Raúl és Ernesto (Che) Guevara a Sierra Maestra hegyeiben szerveztek gerillamozgalmat a gyűlölt Batista-rezsim ellen. Az egyre növekvő "felkelő hadsereg" sorra aratta a győzelmeket, Batista 1958. december 31-én elmenekült, 1959. január 1-jén Che Guevara, majd Fidel Castro egységei is bevonultak Havannába.

A Moncada-laktanyát a forradalom győzelmét követően iskolává alakították át, falain mementóként meghagyták a lövedékek becsapódásának helyeit, a Santiagóba vezető műút mentén pedig emlékművet állítottak az akkori támadás minden egyes halottjának.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár