2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ontja magából a kincseket III. Richard sírja

2013. augusztus 2. 08:02

A régészek befejezték az egy hónapja tartó ásatásokat III. Richard sírjánál, ami sokkal nagyobb területen folyt, mint amikor tavaly augusztusban, a középkori angol uralkodó feltételezett csontjainak megtalálásával megkezdődtek a munkálatok.

Mint ahogy arról a héten beszámoltunk, a Leicesteri Egyetem munkatársai az 1485-ben ehunyt angol uralkodó sírja mellett egy rejtélyes kőkoporsót találtak, benne egy ólomból készült koporsóval. Ezt megküldték további vizsgálatokra, mivel nem tudni, hogy kit - egy középkori lovagot, esetleg a rendház egyik vezetőjét - rejti az egyedülálló kettős koporsó.

A második szelvény megnyitása óta messze ez a legnagyobb szenzáció, de Richard végső nyughelye, a Grey Friars ferences rendház egykori területe még tartogat meglepetéseket, a szentély alatt ugyanis két másik csontváz is előkerült. A régészek egy 25 méterszer 17 méteres árkot ástak a leicesteri városháza autóparkolója és a volt Alderman Newton School parkolója között. Még augusztus végén fal-, illetve később ablakkeret-, ablaküveg- és padlócsempemaradványokat találtak, amelyek a kerengő részei lehettek.

A kettős koporsó

Szeptember elején a kutatócsoport az egykori leicesteri polgármester, Robert Herrick kertjének nyomaira bukkant. Herrick háza a 17. században állt a Grey Friars területén, ahol kerámiadarabokat, fémeket és üvegeket is találtak. Természetesen ezzel még közel sem ért véget a munka, hiszen a feltárt csempemaradványokat, a kerámiákat és a többi tárgyi emléket az emberi maradványokkal együtt meg kell tisztítani, majd katalogizálják és elemzik őket.

Egy tóken

A lényegében tavaly nyár óta folyamatosan tartó ásatások iránt óriási az érdeklődés, amit jól mutat, hogy olyan távoli pontokról érkeznek megtekinteni a lelőhelyen folyó munkát, mint Kanada, Litvánia, vagy éppen Új-Zéland. Jelenleg a vezető brit építőipari cég, a Morgan Sindall egy látogatóközpont kialakítását végzi a területen; ez ha elkészül, az összes olyan tárgyat be fogja mutatni, amit a szakemberek a Grey Friars romjai alatt találtak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár