2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

18. századi fogkefe és bontatlan pezsgősüvegek New Yorkból

2013. augusztus 14. 08:53

Az európai vagy dél-amerikai városokkal ellentétben New York nem a régészeti lelőhelyeiről híres, azonban nemrégiben egy 18. századi állati szőrökből készült fogkefe, több évszázada palackozott boros és pezsgős üvegek, valamint egy rézpenny és néhány gyermekcipő maradványa is előkerült a Nagy Almából.

A két évszázaddal ezelőtt élt New York-i munkások eszközeit Manhattanben tárták fel a South Street Seaport-i üzleti negyed építése közben. Múlt héten egy ötméteres szakaszon, a Wall Street közelében több mint száz, a 18. században palackozott, többségében még mindig ép pezsgősüveget találtak a szakemberek.

Egy 18. századból való cipőcsat

„Ebben a városban sohasem tudhatod, hogy mi van a lábad alatt” – mondta Alyssa Loorya, a kutatást felügyelő régész. „Egyébként a közelben szállt meg maga George Washington is” – tette hozzá a kutató. Ezek a hétköznapi tárgyak egy rendkívüli élénk képet festenek a 18-19. századi városról, a holland és angol telepesek közösségéről, amelyeknek a lakóépületei akkor még nem terjeszkedtek el a mai Manhattanig. A virágzó metropolisz vízi kereskedelme még főként az East Riveren (Keleti-folyón) bonyolódott le, így a közeli kikötőben néha évszázados leletek is előfordulnak.

Polgárháború kori csöveket cserélnek ki az üzletközpont építésekor

A város eredeti határánál fellelt palackokat sohasem nyitották ki, azonban néhányuk már eltörött. Múlt hét óta különböző vizsgálatokat végeztek az üvegeken, s letisztításuk után a pecsét alapján megállapították, hogy 1764-ből valók. A közelben a polgárháború idejéből származó csöveket is találtak, amelyeket a régészek felügyelete mellett modern vezetékekre fognak felcserélni.

Egy brit zubbonyról leesett gomb

Tavaly a közelben építőmunkások egy 2 méter hosszú falat találtak, amely a függetlenségi háború korából származott, s valószínűleg egy jómódú, rabszolgákat is tartó család házához tartozhatott. Innen most 18. századi cipőcsatok, kerámiadarabok, valamint gyógyszeres üvegek kerültek elő. A régészek egy brit ezredben szolgáló katona zubbonyának egyik gombját is megtalálták, amely valószínűleg megjárhatta az 1776-os brooklyni csatát (másik nevén: Long Island-i csata), ahol a gyarmatosítók legyőzték Washington szedett-vedett seregét.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár