2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

3. századból való aranygyűrűt találtak Vinkovciban 

2013. augusztus 16. 11:04 MTI

Szenzációs leletre, valószínűleg a római korból, a 3. századból származó, szemet ábrázoló aranygyűrűre bukkantak a kelet-horvátországi Vinkovci város központjában régészek.

A zöld drágaköves gyűrűn nyúl- vagy egérábrázolás látható: az állat egy virágot harapdál, ami a szerencse szimbóluma. A gyűrűre merőlegesen egy bekeretezett szemet helyeztek, amely a viselőjétől távol tartja a szerencsétlenséget - magyarázta horvát lapok újságíróinak Hrvoje Vulic, a városi múzeum archeológiai gyűjteményének munkatársa.

A szlavóniai városban 130 négyzetkilométeres területen végeznek most ásatásokat és az egyik rétegből került elő fémkereső detektor segítségével a gyűrű - mondta a szakember.

A gyűrűn kívül vinkovci régészek az utóbbi 10 napban 200 különböző tárgyat, 400 kilogrammnyi törött kerámiaedényt, valamint nagy mennyiségű bronz pénzérmét találtak az 5. századból Minerva figurájával, ami igen ritka - jegyezte meg a múzeum munkatársa.

Anita Rapan Papesa, a feltárást vezető régész elmondta, hogy Vinkovci és körzete az antik időkben római város volt, amelyet az első század elején Hadrianus császár alapított. Ez volt a harmadik legnagyobb település délkeleten, vagyis Szlavóniában, Szerémségben és Baranyában, a Pannonia Secundában. A hely két római császár, Valentinianus (321-375) és Valens (328-378) szülőhelye - emelte ki a régész.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár