2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Összedobnák a Szamothrakéi Niké restaurálásának költségét

2013. augusztus 30. 09:56 MTI

Adományokból készül összegyűjteni egymillió eurót a párizsi Louvre egyik legnagyobb mesterműve, a Szamothrakéi Niké restaurálására.

A Mindenki mecénás mottó alatt futó gyűjtés kedden indul, amikor a szárnyas istennőt ábrázoló világhírű szobrot egy évre eltávolítják állandó helyéről, az impozáns Daru-lépcsőről - mondta el Ludovic Laugier ókorszakértő csütörtökön.

A szárnyait egy hajóorról kiterjesztő Niké szobrát 1863-ban töredékeiben találták meg az égei-tengeri Szamothraké szigeten. A Louvre szerint a hellén kor legnagyobb műalkotásai közé tartozik. A Mona Lisával és a Milói Vénusszal együtt a múzeum látogatói körében a legkedveltebb kiállított alkotások egyike.

Az i.e. 220 és 185 közötti időszakra datált, a győzelem istennőjét ábrázoló szobor a hellénizmus korából való. A beton talapzaton nyugvó monumentális alkotás magassága 2,75 méter, a talapzattal együtt pedig eléri az 5,75 métert. A győzelem istennőjének szobrával együtt a Daru-lépcsőt is restaurálják, de a látogatók továbbra is használhatják a feljárót.

A renoválási munkálatok összköltségét négymillió euróra becsülik, ebből hárommillió euró már rendelkezésre áll nagyobb felajánlásoknak köszönhetően. Az új adományok számára külön internetes oldalt is létrehoztak (http://www.louvre.fr/en/donating-online).

A restaurálás során a múzeum meg fogja oldani azokat a problémákat, amelyek a szobor legutóbbi, 1934-es felújításakor megmaradtak - mondta korábban Jean-Luc Martinez, a múzeum antik görög, etruszk és római részlegének igazgatója. A szobrot szeptemberben a szomszédos terembe helyezik át. Eredeti helyére a tervek szerint 2014 tavaszán kerül vissza. A felújított szobor és lépcső felavatása várhatóan jövő év végén vagy 2015 elején várható.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár