2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Asszír kikötőt védett az Asdódnál feltárt izraeli erőd

2013. szeptember 3. 16:05

Izraeli régészek egy olyan masszív erődítmény maradványait találták meg Asdódnál, amely 2700 évvel ezelőtt a feltételezések szerint egy asszír kikötő védelmét látta el.

A Tel-Avivi Egyetem kutatói egy félhold alakú építményre bukkantak az izraeli Asdód városánál, Tel-Avivtől délre. A masszív erődítmény az i.e. 8. században épült, közepén egy több mint 3,6 méter széles és 4,5 méter magas sártéglafallal. A vaskori réteg felett a régészek hellenisztikus kori maradványokat találtak; a vizsgálatokból úgy tűnik, hogy az i.e. 4 - i.e. 2. század közötti épületeket földrengés döntötte romba.

Ha a szakértők feltételezése helyes, akkor az izraeli kutatók felfedezése nemzetközi összehasonlításban is jelentősnek számít, mivel itt lehetett a levantei térség ezen részének első mesterséges kikötője. Azt egyelőre nem tudni, kik építették az erődöt, de az esemény minden bizonnyal egy lázadással hozható összefüggésbe.

Az asszír források szerint Asdód királya, Yamani fellázadt II. Sarrukín (i.e. 721-705) újasszír uralkodó ellen, de a puccs során hatalomra került, a káldok és Urartu ellen is harcoló király gyorsan elfojtotta a rebelliót. Az erőd vélhetően ebben az időben, még a harcok előtt épült meg, bár Alexander Fantalk régész szerint a körülmények túlságosan rosszak voltak ahhoz, hogy egy ilyen masszív építmény időben elkészüljön.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár