2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Együtt imádkoztak a zsidók és keresztények Mária Magdolna városában

2013. szeptember 27. 08:21

A zsidó és a keresztény vallás alakulásáról, változásáról mesélnek azok a leletek, amelyeket a Mária Magdolna (Mária Magdaléna) városában feltárt kétezer éves zsinagógánál találtak izraeli régészek.

A zsidó valláshoz köthető leleteket a Galileai-tenger partján fekvő Migdalnál folyó ásatások során találtak meg az izraeli szakemberek. A korábban Magdalaként ismert településen előkerült egy kőtábla, amelyen egy hétágú gyertya, azaz egy menóra látható, azonban maga az épület és a feltárt pénzérmék Jézus, illetve a kereszténység elterjedésének időszakából származnak.

A feltárást végző régészek szerint mindez azt jelenti, hogy volt olyan időszak, amikor a szent helyen a zsidók és keresztények egyszerre imádkozhattak. A további kutatásoktól azt remélik, hogy hamarosan megtudhatják, mikor és hogyan találkozott Jézus és szentként tisztelt követője, Mária Magdolna. Az Újtestamentumban és az újszövetségi apokrifekben is feltűnő nő személye körül sok vita van; a négy evangélium megegyezik abban, hogy a Jézus temetése utáni napon Mária Magdolna azok között volt, akik először a sírhoz mentek.

A migdali zsinagógát először 2009-ben tárták fel. Az időszámításunk szerinti első századi épület 11 méterszer 11 méter területű, színes freskók díszítette mennyezetét hat oszlop és a falak tartották. A század közepén renoválták, majd egy rövid időre 68 előtt, a zsidó felkelés idején elhagyták. Azonban a zsinagóga területén feltárt, az i.sz. 29-re datált érme egyben azt is jelzi, hogy Migdal a keresztények számára is nagy jelentőséggel bírt.

Migdal a Galileai-tenger északnyugati partján magasodó Arbel-hegy lábánál fekszik. Ez azonos az újszövetségi Magdalával, Mária Magdolna (nevének jelentése: Magdalából való Mária) városával. Az, hogy Jézus követője itt született, vagy itt élt, nem szól a Szentírás, a keresztény vallástörténészek szerint Mária Magdolna a Talmud által említett Magdala Nunayya városából származott, ahol Máté evangéliuma szerint Jézus is partot ért.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár