2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hamisítvány a padláson talált múmia

2013. október 1. 17:59

Sem múmia, sem pedig egy krimibe illő módon álcázott, bűncselekmény áldozatául esett személy teteme – erre a következtetésre jutottak orvos szakértők, miután megvizsgálták az Észak-Németországban, egy padláson talált szarkofág múmiáját.

Egy tízéves német gyermek éppen a nagymamája padlásán játszott, amikor egy évtizedek óta porosodó, múmiát rejtő szarkofágra bukkant. Lutz Wolfgang Kettler, a gyermek fogorvos édesapja szerint az 1,6 méter magas egyiptomi múmia apja által kerülhetett a német kisvárosba, Diepholzba.

A felfedező kisfiú édesapja Berlinbe vitette a múmiát, hogy szakemberekkel vizsgáltassa meg a testet. Mint azt akkor elmondta, szerinte a szarkofág és a halotti maszkok csupán másolatok, azonban a mumifikált test valódi lehet. Nos, Kettler ebben is tévedett: a Berlini Régészeti Intézet munkatársai megállapították, hogy a múmia nagy része műanyagból készült, valójában egy olyan csontváz, amelyen valószínűleg az orvosnövendékek tanulhattak, a vászontekercsről pedig kiderült, hogy azt a 20. században készítették.

Kettler nem bízta a véletlenre, a diepholzi kórház radiológiáján CT-t és röntgensugaras vizsgálatot is végeztek. Mivel úgy tűnt, hogy a tetemet egy vékony fémlemezből álló „váz” tartja össze, a további részletes röntgensugaras vizsgálat lehetetlenné vált. A radiológusok ráadásul nem tudták megállapítani, hogy a csontok valódiak-e, de arra gyanakodtak, hogy több testből állították össze a „múmiát”.

Miután kiderült, hogy a koponya igazi, s egy nőé volt, a hatóságok közbeléptek, a rendőrség pedig orvos szakértőket kért fel az eset tisztázására. A szakemberek felvetették, hogy az illetőt esetleg meggyilkolták, a fémlemez-váz pedig arra szolgált, hogy visszaverje a röntgensugarakat, megakadályozandó a további vizsgálatok eredményességét. Kiderült azonban, hogy szó sincs fémlemezekről, ráadásul a csontváz sem igazi. Bár a koponya valódi – ezen több vágást azonosítottak –, a csontváz műanyagból készült, amit egy fémes anyaggal fújtak be.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár