2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Előkerült egy pártatlan szemtanú levele Ned Kellyről

2013. október 10. 09:27 MTI

Ausztrália tulajdonába került egy 133 éves levél, amelyben Ned Kelly, a nemzeti hősként tisztelt legendás betyár elfogásáról egy pártatlan átlagember, egy Donald Sutherland nevű fiatal bankpénztáros számol be.

Ez az első igazán elfogulatlan beszámoló az esetről, hiszen nem a rendőrségtől, és nem is a Kelly családtagjaitól származik, hanem egy átlagembertől, aki nem ítéli el egyik felet sem - hangsúlyozzák ausztrál történészek. Ned Kellyt egyfajta Robin Hoodként tisztelik Ausztráliában. Kellynek már az apja sem volt nagy barátságban a törvénnyel, mivel ír fegyencként került Ausztráliába. Legidősebb fia, Ned azután bandájával kirabolt több bankot és lelőtt három rendőrt, amiért végül 25 évesen akasztófán végezte.

A rendőrség két éven át vadászott rá, végül tűzharcban sikerült megsebesítenie és elfognia. Kelly ekevasakból páncélzatot csináltatott magának és abban állta a golyózáport jó ideig. A tűzharcról Sutherland a következőket írta levelében:

"Ned páncélja 45 kilót nyomott. A rendőrök azt hitték, hogy szellemmel van dolguk, mert puskagolyóik jégverésként pattantak le róla. A lövedékek ütésétől Kelly meg-megtántorodott, de végül csak azután hanyatlott a földre, hogy a lábán és a karján is eltalálták. Hordágyra tették, melyen nyugodtan feküdt a sebei miatti kínzó fájdalom dacára."

A levél idővel Sutherland skóciai, angliai és kanadai rokonaira szállt, akik nemrégiben úgy döntöttek, hogy Ausztráliának, nevezetesen Victoria állam központi könyvtárának ajándékozzák. Az írást hétfőtől tekinthetik meg az érdeklődők a melbourne-i intézményben.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár