2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Rejtélyes kulcsot találtak Tito hagyatékában

2013. október 17. 12:12 MTI

Gyűrűk, gyöngyök, órák, több zacskónyi aranypor és törtarany, a Karadjordjevic királyi család ékszerei, felbecsülhetetlen értékű pénzérmék, valamint egy titokzatos kulcs került eddig elő Joszip Broz Tito hagyatékából a belgrádi sajtó nem hivatalos értesülése szerint.

A Vecernje Novosti című belgrádi napilap szerdán jelentetett meg cikket Tito széfjéről, amelyet eddig a Szerbiai Nemzeti Bankban őriztek és most a belgrádi Alapfokú Bíróságra szállítottak. A kérdéses kulcsról nemcsak azt nem lehet tudni, hogy mit nyit, hanem még azt sem, hogy Titoé vagy a Karadjordjevic-családé volt-e. A nemzeti bankban őrzött széfben ugyanis számos olyan vagyontárgyat találtak, amelyek a szerb királyi családhoz köthetők.

A volt jugoszláv elnök 1980-as halálát követően indult meg a vita a hagyatékról, de a széf kinyitása és a vagyon elosztása még mindig várat magára. Violeta Kocic Mitacek, a néhai elnök fiának és Zlatica nevű unokájának képviselője azt mondta, hogy a hozzájuk eljuttatott listán nincsenek konkrét adatok, nem lehet tudni, hogy melyik zacskóban mi van.

A másik Tito-unoka, Joska képviselője pedig azt nyilatkozta a lapnak, hogy ha bebizonyosodik bármelyik értéktárgyról is, hogy a Karadjordjevic-család tulajdona, akkor azt azonnal vissza fogják adni. A belgrádi Alapfokú Bíróság most kijelöli a hagyatéki tárgyalás folytatásának időpontját és a korábban összeírt vagyontárgyakkal együtt a széfben található tárgyakat is szétosztja Tito özvegye, Jovanka, fia, Misa és négy unokája között. Az egyelőre kérdéses, hogy a titokzatos kulcs, amely a feltételezések szerint egy svájci széfet nyit, kihez kerül majd.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár