2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nem hódítással terjeszkedtek az inkák elődei

2013. október 17. 14:01

Kereskedelmi kapcsolatok és félautonóm kolóniái révén sikerült terjeszkednie a Wari Birodalomnak - állítja egy friss kutatás.

Az inkák elődjének tartott Wari Birodalom nem katonai hódítással, hanem békés úton: kereskedelmi kapcsolatai és félautonóm gyarmatok létrehozásával terjesztette ki hatalmát Latin-Amerika nyugati felére – olvasható az Anthropological Archaeology legújabb, októberi számában.

A kutatók prekolumbián településstruktúrák mintáinak vizsgálatai során jutottak arra a következtetésre, hogy a 15. században felemelkedett inkáktól eltérően a Wari (más néven Huari) Birodalom vezetése nem a nyers erőt alkalmazta, mikor terjeszkedésbe fogott az amerikai kontinensen.

A warik központjukból, Pikillactából irányították a mai Peru területével megegyező birodalmukat az i.sz. 600 és 1000 között. Írásos forrást nem hagytak hátra, csak több ezer régészeti lelőhelyet, köztük a perui Cuzco-völgy érintetlen királysírjait.

Alan Covey (Dartmouth College) antropológus és kollégái a háromezer wari lelőhely összesen 2600 négyzetkilométeres területén folytattak kutatást. Az amerikai kutatócsapat rámutatott, hogy a Pikillactból induló hódítás nem folyamatos körkörös vonalon haladt, hanem elszórtan, „foltokban”.

A Wari Birodalom – eltérően az inkáktól – közvetlenül nem hajtotta uralma alá ezeket a területeket, s főleg azokkal léptek kapcsolatba, akik a számukra fontos természeti erőforrások birtokában voltak – írták a kutatók.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár