2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Jovanka Broz igazi arca

2013. október 28. 10:10 MTI

Katonai tiszteletadás mellett temették el szombaton Belgrádban Jovanka Brozt, Josip Broz Tito egykori jugoszláv elnök özvegyét. Ivica Dacic szerb miniszterelnök búcsúbeszédében azt mondta, hogy a temetés megfelelő alkalom arra, hogy Szerbia beismerje: bűnt követett el Jovankával és saját történelmével szemben is.

Hódít a "jugó-mosoly"

"Azzal, hogy megfeledkeztünk Jovankáról, megfeledkeztünk magunkról is" - mondta Dacic. A szerb miniszterelnök így utalt arra, hogy Tito 1980-as halála után feleségét, Jovankát kilakoltatták az elnöki palotából és megvontak tőle minden járandóságot. Vagyontárgyait államosították és a személyazonosságát igazoló dokumentumokat is elvették tőle. Jovanka Broz 32 évvel volt fiatalabb Titónál. A vezér titkárnőjeként kezdett dolgozni, hamarosan azonban egymásba szerettek, végül Tito negyedik - egyben utolsó - felesége lett.

Tito egyik bizalmasának feljegyzése szerint Jugoszlávia vezetője bizonytalan volt, hogy elvegye-e feleségül Jovankát. Attól tartott, hogy egy olyan nő, aki soha nem olvasott egyetlen könyvet sem, nem járt kiállításokra és koncertekre, nem tudna megfelelő first lady lenni, nem lenne képes külföldi diplomatákkal és uralkodókkal megfelelő módon beszélgetni, esetleg szégyent hozna a férjére és országára. Jovanka valóban csak később, már Tito feleségeként tanulta meg az etikettet és a protokollt. Ennek ellenére méltó társa volt Jugoszlávia örökös elnökének.

A magas, csinos, fekete hajú nő ikonná vált a régió országaiban, széles mosolyát - amellyel mindenkit lefegyverzett - a nép "jugó-mosolynak" hívta. Elnökfeleségként levetette a partizánruhát, és Rotschild Klára budapesti divatszalonjában készíttette öltözékét, ahol állítólag volt egy próbababa a méreteivel, amelyeket az évek során folyamatosan módosítottak. Szépségének adóztak azzal is, hogy temetésén gyászzene helyett a La bella ciao című dal szólt.

A Jovanka Broz, Tito társuralkodója című könyvben Aleksandar Matunovic, a volt elnök magánorvosa azt írta, hogy Jovankát hamar megrészegítette a hatalom, és mindenbe beleszólást követelt. Vasmarokkal irányította az elnöki rezidenciát. Minden hivatalos látogatáson, minden döntéshozásban részt vett, tanácsokat adott férjének. Amikor Tito hetvenéves lett, többen is úgy gondolták, hogy ideje nyugdíjba vonulnia, ő viszont továbbra is Jugoszlávia elnöke akart maradni - írta Matunovic. A politikai ellenfelek mellett Jovanka is szerette volna folytatni azt, amit Tito elkezdett. Úgy gondolta, hogy a vezér halála után ő veheti át a helyét.

A könyv szerint a közös hálószobájukban talált lehallgató-készülékekről - amelyeket állítólag Tito alelnöke, Aleksandar Rankovic helyezett el - Jovanka biztosan tudott. A lehallgatási ügy vezetett végül a politikus leváltásához. A Jovanka Broz, Tito társuralkodója című könyv szerint Jovanka így szabadult meg férje és saját politikai ellenfelétől.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár