2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Mi lett volna, ha a trónörökös már Szarajevó előtt meghal?

2013. december 4. 12:29

1914. június 28-án Szarajevóban, Bosznia-Hercegovina fővárosában Gavrilo Princip szerb diák meggyilkolta az osztrák-magyar trónörököst, Ferenc Ferdinánd főherceget és feleségét, Chotek Zsófia hercegnőt. Egy hónappal később ez a merénylet vált az első világháború casus bellijévé. De mi lett volna, ha a trónörökös már korábban meghal? Erre ugyanis minden "esély" megvolt alig fél évvel a tragikus események előtt.

A tragikus napon már a trónörököspár megérkezésekor bomba robbant a szarajevói pályaudvar közelében, ám az a főherceg kocsiját elhibázta, mert éppen elhagyta a kérdéses helyet. Tizenegy személy azonban megsérült a merényletnél. A városi tanácsházán tartott fogadás után a trónörököspár a kórházba indult, hogy meglátogassa a sérülteket. De röviddel azután, hogy a kocsi mozgásba jött, egy fiatalember futott ki a nézők tömegéből, egyenesen a kocsihoz ment és közvetlen közelből két lövést adott le.

Az egyik lövés a főherceget érte a halántékán, a másik feleségét az altestén. Ferenc Ferdinánd azonnal meghalt, Zsófia a közeli kórházba vezető úton vesztette életét. Még azon a helyen letartóztatták a tizenkilenc éves szerb diákot, Gavrilo Principet, a Fekete Kéz nevű szervezet tagját, aki a vizsgálóbírónak kijelentette, hogy a merénylet bosszú volt a szerbeknek az Osztrák-Magyar Monarchiától elszenvedett súlyos elnyomásáért.

A történelemben teljesen értelmetlen "a mi lett volna, ha?" kérdésfeltevés, de érdemes eljátszani a gondolattal, hogy mi történik, ha Ferenc Ferdinánd esetleg korábban életét veszi - merthogy ennek minden esélye megvolt. Történt ugyanis, hogy a főherceg és kísérete - éppen száz esztendeje - Nottinghamshire-be ment közös vadászatra Portland grófja meghívására, s csak kis híja volt, hogy a szívélyes fogadtatás végül nem torkollott tragédiába.

A trónörököst és hitvesét 1913 végén hívta meg Portland grófja az észak-nottinghamshire-i Welbeck Abbey-ba. Az apátság - amelyet már a 11. századi Domesday Book is említ - eredetileg a premontreiekhez tartozott, majd a szerzetesrendek feloszlatása után VIII. Henrik előbb Richard Whalleynak juttatta, később a 18. században Portland grófjának rezidenciája lett. Itt fogadta a trónörököspárt William John Arthur Charles James Cavendish-Bentinck, azaz Portland 6. grófja.

A korábban V. György és felesége vendégszeretetét egy teljes héten át élvező Ferenc Ferdinánd, Chotek Zsófia és díszes kísérete 1913. november 22-én érkezett meg a nottinghamshire-i Workshop vasútállomására. A trónörököspárt zárt hintók vitték az apátságba; szombat volt, a vendégsereget ujjongó tömeg fogadta a Bridge Street és a Sparken Hill mentén. A trónörökös és a cseh grófnő királyi fogadtatásban részesült: érkezésükkor jelen volt az osztrák-magyar nagykövet, Devonshire hercege és hercegnője, Lord Curzon, Titchfield őrgrófja, Lord és Lady Salisbury, valamint a volt kormányfő, Arthur Balfour is.

23-án Ferenc Ferdinánd és Zsófia számos prominens személy társaságában részt vett a workshopi Szent Mária Katolikus Templomban celebrált misén. Persze, ha már ott voltak, nem hagyhatták ki a legendás sherwoodi erdőt és felkeresték a Bolsover Castle-t, valamint a Robert Smythson tervezte, reneszánsz stílusú Hardwick Hallt a november 28-ig tartó látogatás alkalmával. Az utazás középpontjában természetesen a vadászat állt: a pályafutása során több mint 270 ezer állatot leterítő főherceg ugyanis nagy vadász volt, s került akár a világ végére, az úri sportról semmilyen körülmények között nem volt hajlandó lemondani. Nem volt ez másképp Angliában sem.

Itt azonban egy nem várt közjáték zavarta meg a királyi idillt. Ahogy arra Men, Women and Things címmel kiadott memoárjában Portland grófja maga is utalt, a főherceg élete komoly veszélyben forgott az apátság birtokán. "A fegyvereket töltő egyik szolga egyszercsak elesett, s néhány méteren múlt, hogy a véletlenül elsütött fegyverének eltévedt golyója nem találta el a főherceget vagy engem. Sokat gondolkodtam azon, hogy mi lett volna, ha a trónörökös nem Szarajevóban egy évvel később, hanem itt leli végzetét, elkerülhető lett volna-e a Nagy Háború".

Szinte kizárt, hogy egy esetleges tragikus baleset megváltoztatta volna a történelem menetét. A Monarchia már annektálta Boszniát, a második balkáni háború pedig alig néhány hónapja ért véget, Európa puskaporos hordón ült, a kocka el volt vetve; addigra kialakult a két nagy szövetségi rendszer, az antant és a központi hatalmak csoportosulása, s csak egy apró szikra kellett, hogy egész Európa lángba boruljon. 1914. június 28-án, nem sokkal 11 óra előtt erre is sor került.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár