2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Azték áldozati koponyatartót találtak Mexikóvárosban

2014. január 9. 16:12

A mexikóvárosi metróvonal meghosszabbításának nem csupán a lakosok, hanem a régészek is örültek, mivel a megelőző ásatások során több izgalmas leletet is a felszínre hoztak. A temetkezési maradványok, különböző szobrok és cserépmaradványok mellett a feltárt áldozati koponyatartó igazi ínyencségnek számít.

Négy darab délnyugatról származó, két férfi, egy nő és egy kutya koponyája is része volt egykoron az ún. tzompantlinak, vagyis koponyaállványnak. A kutatók szerint ez volt a "fénypontja" az évszázadokkal ezelőtt a mai Mexikóváros hatalmas területén lévő egykori prehispán települések vizsgálatának, amely során gyermeksírokat, kerámiákat, szobrokat, köveket, valamint lakóépületeket találtak.

Némi kutatás és nem kevés egyeztetés után végezték el a tzompantlin levő koponyák vizsgálatát. A lelet a késő posztklasszikus korszakra (1350-1521) datálható, ebből az időszakból egy füstölő maradványait is fellelték. A kutyakoponya egyedülállónak nevezhető, mivel ilyen típusú oltárnál ezt megelőzően még sohasem találtak ilyet. Ugyanakkor a kutyamaradványok gyakran felbukkantak a temetkezési szertartások során, ugyanis a hitvilág szerint az ember legjobb barátja mutatta az utat az elhunytnak az alvilágba.

María de Jesús Sánchez régész kifejtette, hogy a konkvisztádorok korában, vagyis a 16. századtól már főként lovak kerültek a halottak mellé. A kutató elmondta, hogy "még elég hiányosak az információink, elképzelhető, hogy van Mexikó területén valahol egy szentély, ahol esetleg csak kutyakoponyák kerültek fel a tzompantlira, azonban még nem találtuk meg." Eddig két tzompantli ismert Mexikóvárosból: Tlatelolcóban, illetve a Nagy Templom területén találtak egyet-egyet.

Egy másik lelőhelyen egy 18 és 22 év között elhunyt nő és két 25-35 éves férfi koponyáját találták meg a kutatók. A leletek mindegyikén egy jelentős lyuk éktelenkedett, amely a szakértők szerint egy fakaróval történő átszúrás miatt keletkezhetett, ugyanis ennek segítségével kerülhettek a tzompantlira. A női koponyán egy deformáció látható, amely a kutatók szerint azt tükrözi, hogy az illető elit családból származhatott, így igencsak rejtélyes, hogyan kerülhetett a tzompantlira, ahol - áldozati célból vagy "hadizsákmányként" - főként férfi koponyák kaptak helyet.

A metro Estrella Lomas állomásánál a régészek két felnőtt csontvázát találták meg, egyikük magzati pózban volt eltemetve, míg a másik ülve aludta örök álmát. Mellettük három csontfurulyára, két háromlábú edényre, továbbá két i. e. 1500-ból származó agyagtálra bukkantak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár