2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ki milyen nagylelkű volt a halálos ágyán?

2014. január 10. 10:21

A legendás brit hajós és felfedező, Sir Francis Drake a tengerek Robin Hoodjává lett, amikor 1596-os halálakor vagyonát a szegényeknek adományozta. A Büszkeség és balítélet szerzője, Jane Austen világi vagyonának nagy részét nővérére, Cassandrára hagyta, míg Nagy-Britannia leghíresebb drámaírója, William Shakespeare a pénzt a lányainak, az ágyát pedig a feleségének adta örökül. Az interneten első alkalommal jelentek meg ezek az utolsó kívánságok a közel öt évszázados múltra (1384-1858) visszatekintő hagyatéki nyilvántartások gyűjteményeként.

A brit Nemzeti Levéltárban több mint egymillió ember vagyonáról, foglalkozásáról és általános életszínvonaláról találhatók dokumentumok. "Mindez izgalmas bepillantást nyújt országunk legismertebb alakjainak végső sorsába, s utolsó napjaiba" - mondta Miriam Silverman, a gyűjteményt közzétevő brit genealógiai honlap, az Ancestry.co.uk munkatársa. "Ezek a hagyatéki feljegyzések hihetetlenül értékes források, a történelem azon időszakától kezdve, ahonnan csak néhány hivatalos irat maradt fenn egészen a 19. századig" - mondta Silverman.

A dokumentumok megmutatják, hogy az első angol, aki 1577 és 1580 között körbehajózta a Földet, milyen nagylelkűségről tett tanúbizonyosságot halála idején. Drake, aki az 1588-as spanyol tengeri invázió, s a Nagy Armada visszaverése után valóságos nemzeti hős lett hazájában, valójában egy kalóz volt, aki uralkodói jóváhagyással támadta meg és fosztotta ki az arannyal és ezüsttel megpakolt spanyol fregattokat. Szerencsével és törvénytelenül megszerzett vagyonát, halálát érezve - Drake vérhasban szenvedett a panamai Portobelo partjainál -, Plymouth városának plébániájára és a szegényeknek adományozta. A szóban forgó összeg 40 font volt, amely ma 246 ezer fontnak, vagyis közel 90 millió magyar forintnak felel meg.

Jane Austen végrendeletét hónapokkal az 1817 júliusában, 41 éves korában, egy hosszú betegség után bekövetkező halála előtt vetette papírra. Vagyonának legnagyobb részét, mintegy 800 fontot (átszámítva kb. 35 millió forintot) hagyott "legdrágábbnak" nevezett nővérére, Cassandrára. Öccsének, Henrynek mintegy 50 fontot (kb. 980 ezer forint) adományozott, és kedvenc szakácsnőjének is ekkora összeg ütötte markát. Shakespeare kívánsága szerint 150 fontot kaptak leányai, ez ma 226 millió forintnak felelne meg. Felesége ezzel szemben "csak" a néhai ágyának örülhetett, amelyet a drámaíró a második legjobb fekhelyének nevezett.

Ágyat örökül hagyni nem tűnt olyan különc viselkedésnek a kora újkorban, mint ahogy azt ma gondolnánk. Sir Francis Bacon filozófus (1561-1626) a fekhelyével ajándékozta meg a halála miatt búslakodó barátját, Stephen Paiset. A bútordarab ugyanakkor csupán egy kis darabja volt a gazdag örökségnek, amely mai áron számolva a 220 millió forintot is meghaladta. A német zeneszerző, George Frideric Handel sem volt kevésbé bőkezű: 1759-es halálakor 600 fontot (kb. 32 millió mai forint) ajánlott fel a westminsteri apátságnak, meghagyva, hogy egy emlékművet építsenek a tiszteletére a templomkertben.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár