2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ír terroristák akarták elrabolni Viktória királynőt

2014. január 14. 10:00

Bizonyítékokat találtak brit történészek, hogy a Nagy-Britanniához tartozó Ír-sziget radikális csoportjai a birodalom uralkodójának elrablását tervezték 1867 októberében. A felfegyverzett banda börtönben raboskodó társaik kiszabadításáért cserébe engedte volna el Viktóriát, derült ki egy 147 éve nem látott rendőrségi aktából.

Ír republikánus terroristák a Brit Birodalom uralkodóját balmorali kastélyából akarták elrabolni, derült ki egy új kutatásból. Az újonnan felfedezett források szerint a királyi család skót rezidenciájából a "kétségbeesett" írek egy rozoga viskóba vitték volna Viktóriát. A felfegyverzett salfordi banda merész célja az volt, hogy addig tartsák fogva a királynőt, amíg a brit kormány áldását nem adja, hogy Írország és Nagy-Britannia összes bebörtönzött republikánusa ki nem szabadul.

Viktória és családja Balmoralban 1868-ban

Egy manchesteri nyugalmazott rendőrtől érkezett a figyelmeztetés a Scotland Yardra 1867. október 14-én. John Brown, az uralkodó legbizalmasabb szolgája komolyan vette a jelzést, s több tucat - az adatok szerint vadászkéssel és revolverrel felfegyverkezett - titkos ügynök érkezett a helyszínre, számolt be a Mirror.

A királynő és a skót John Brown, Viktória legbizalmasabb szolgája és lakája

A rendőrség elismerte, valóban nehéz volt elhinni, hogy egy ilyen merész tervet bárki is meg merne kockáztatni, azonban bíztak a "józan" szóval jellemzett informátorukban, s inkább mozgósítottak. A jelentés így szólt: " [A republikánusok] úgy hitték, hogy Őfelsége csak igen csekély kísérettel, testőrök nélkül utazik vidéki birtokára, így semmi nehézség nem fog felmerülni az akció során."

A balmorali kastély

Miután nyomozók lepték el az Aberdeenshire megyei birtokot, a terroristák elálltak szándékuktól. Viktória királynő ekkor, országlásának 30. évében 48 éves volt, s még 34 évig ült a brit trónon. A 147 éve nem látott, titkosított aktákat a nyugat-londoni kew-i Nemzeti Levéltárban tették elérhetővé.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár