2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

80 éve történt gyilkosság ügyében nyomoznak a britek

2014. január 15. 12:58 MTI

Egy több mint nyolcvan évvel ezelőtt történt angliai gyilkosság ügyében nyomoznak a Leicesteri Egyetem kutatói, remélve, hogy az általuk talált új bizonyítékok révén sikerül megoldaniuk a rejtélyt és fény derül végre az áldozat kilétére.

Az 1930-ban történt gyilkosság áldozata egy férfi volt, akit fejbe vertek, majd hagytak halálra égni egy autóban a kelet-közép-angliai Northampton közelében. Az elkövetőt, Alfred Rouset felakasztották, ám a férfi magával vitte a sírba titkát, vagyis, hogy kivel végzett az ominózus hajnalon. A Leicesteri Egyetem szakemberei által vezetett kutatócsoportnak azonban most sikerült olyan DNS-mintát nyernie, amely révén sikerülhet megállapítani az áldozat személyazonosságát - adta hírül a BBC News.

Évtizedekkel a gyilkosság után, Samantha Hall saját családfáját kutatta, amikor nagyanyja felfedte neki régi gyanúját, amely szerint annak idején a nagybátyja égett halálra az autóban. A nagybácsi, William Thomas Briggs, 1930 novemberében indult el londoni otthonából az orvoshoz és soha többé nem látták.

Az 1950-es években, majdnem harminc évvel azután, hogy Rouset felakasztották, a család arra kérte a northamptonshire-i rendőrséget, hogy nyissa meg újra a gyilkosság aktáját. A család arra gyanakodott, hogy Briggs és a 36 esztendős Rouse útjai valószínűleg véletlenül keresztezték egymást, amikor a kereskedelmi utazóként dolgozó Rouse meg akarta rendezni saját (ál)halálát.

Rouse fejsérülést szenvedett az első világháborúban, emiatt személyiségzavar alakult ki nála, ami odáig fajult, hogy idővel "hatalmas szexuális étvággyal bíró kéjencként" írták le a férfit, akinek legalább két törvénytelen gyereke volt és a kiszabott gyermektartási díjak miatt súlyos anyagi gondokkal küzdött. A rendőrség annak idején úgy vélte, hogy a férfi egy otthontalan csavargót választhatott áldozatául és 1930. november 6-ára időzítette az autótüzet.

Eszméletlen áldozatát Rouse a vezetőülésbe ültette és néhány személyes holmiját is mellé dobta, mielőtt felgyújtotta a járművet. A férfi azt remélte, hogy a tűz észrevétlen marad a kora reggeli órákban, ám két fiatal észrevette a lángokat és odasietett. Az autó rendszámtáblája még ép volt, amely alapján sikerült beazonosítani Rouset, aki Cardiffba menekült, ám végül elkapták és gyilkosság vádjával állították bíróság elé.

A családfáját kutató Hall 2012-ben lépett kapcsolatba a northamptonshire-i rendőrséggel, remélve, hogy DNS-profil meghatározás révén sikerül pontot tenni az ügy végére. A rendőrség azonban - az áldozatot övező rejtély ellenére - lezártnak tekintette az ügyet, mivel az büntető ítélettel ért véget. A család a Leicesteri Egyetem kutatóival vette fel a kapcsolatot, akiknek sikerült szerezniük abból a szövetmintából, amelyet még 1930-ban vettek a súlyosan összeégett áldozattól.

A rejtély megoldásának kulcsa az volt, hogy sikerüljön elegendő mitokondriális - csak anyai ágon öröklődő - DNS-t találniuk a mintában, hogy megalkothassák a DNS-profilt és összevethessék azt a családtól vett mintával. A szakemberek sikerrel jártak, ám az eredményt csak a BBC The One Show című műsorában fogják megosztani a családdal. 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár