2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Vaskori falu maradványait tárták fel Dániában 

2014. január 20. 16:47 MTI

Egy remek állapotban fennmaradt vaskori falu maradványait tárták fel a régészek az észak-dániai Aalborgban, ahol egy új kórház építési munkálatait megelőzően vizsgálják a szakemberek a beruházásban érintett területeket.

Kitűnő állapota miatt a nagyjából kétezer éves település különbözik a korszakból származó hasonló leletektől: a feltárt házak közül sokban tűzhelyet, mészkőpadlót és macskakő-szerű burkolatot fedeztek fel a szakemberek. A falu nagyjából négyhektáros területen fekszik és az ásatási munkálatok során eddig mintegy 40 házat tártak fel - adta hírül a Past Horizons régészeti hírportál.

Az épületek száma azonban várhatóan tovább növekszik a munkálatok kiszélesítésével, és az előzetes jelentések szerint a házak nem mindegyike vaskori, hanem számos alkalommal helyreállították, illetve újjáépítették őket több száz év leforgása alatt.

Számos ház lakórészében mészkőből készült a padló, és az épület többi részét a jelek szerint istállóként használták egykori lakói. Az előzetes tanulmányok szerint a területen talált csontok főleg marhák, disznók, bárányok és kecskék levágásából származnak, de a helyiek a szomszédos fjordoktól származó hallal is kiegészítették étrendjüket.

A település központi részének felfedezésén túl, a régészek megtalálták a falutól egykor délre fekvő kőfejtő nyomait is, ahol az épületek padlózatához szükséges mészkövet termelték ki a helyiek. A szakemberek a földművelés nyomait is felfedezték, ami segíthet fényt deríteni a falu gazdasági, mezőgazdasági berendezkedésére is. A kutatócsoport a vártnál jóval nagyobb mennyiségű lócsontra bukkant a területen, ami azért meglepő, mert ebben az időszakban a lovak a jólét jelei voltak, így a maradványok nagy száma újabb izgalmas kérdéseket vet föl.

A falu egy nagyobb kulturális tájegység részét képezi Aalborg délkeleti részén, ahol sok más településről és temetkezési területről árulkodó bizonyítékot tártak már fel a szakemberek. Az Észak-Jyllandi Történeti Múzeum régészei eddig 58 hektárnyi területet vizsgáltak be és ebből 54 hektáron engedélyezték a tervezett kórház építési munkálatait. 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár