2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A padlásról kerültek elő a polgárháborús képek

2014. január 20. 18:27

Több száz, addig ismeretlen fotó került elő egy dél-vermonti ház padlásáról 1975-ben. A jó állapotban megmaradt felvételek az amerikai polgárháború örökségének fontos részeivé váltak.

A fekete-fehér képeket egy amerikai testvérpár jóvoltából ismerhette meg a világ. Egyikőjük történésznek tanult, s a neves polgárháborús művész, Alfred Waud élő leszármazottait kutatta. A szálak Vermont déli részébe vezettek, ahol az egyik ház padlásán a kutató egy titokzatos ládát talált; ekkor felhívta és kikérte testvére, a fotóművészként dolgozó Terry Falk szakértelmét, majd a helyszínre siettek.

Terry családi fotókra és legfeljebb a helytörténészeknek fontos felvételekre számított, ám mint kiderült, a dobozokban talált, papírba csomagolt képek értékét finoman szólva is alábecsülte. A képek tökéletes állapotban kerültek elő - talán a padlás szárazsága óvta meg őket az enyészettől - , s igazi ritkaságok voltak közte: Alexander Gardnernek a Lincoln-merénylet konspirátorai kivégzéséről készített sorozata, Timothy H. O'Sullivan, Andrew Joseph Russell, vagy éppen a The Brady Studio munkái.

Hamarosan világossá vált, hogy a Falkék által felkutatott vermontiak nem a fotósok, hanem az illusztrátorként dolgozó Waud leszármazottai. A művész ugyanis munkája során jó kapcsolatba került a fotográfusokkal, akiktől megkapta a felvételeket, a gyűjtemény - amelyben a későbbi időkből is maradtak szép számmal értékes korlenyomatok - pedig a Waud család tulajdonában maradt. 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár