2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A Facebook döntött: Madonna és a gyermeket kell megmenteni

2014. január 24. 14:31

Olaszországban egyre kevesebb pénz jut a műalkotások restaurálására, így az olasz kulturális minisztérium facebookos szavazásra bocsátotta, melyik azonnali restaurálásra szoruló remekművet mentsék meg. A választás Pietro Perugino festményére esett.

A világ művészeti kincseinek tekintélyes részét magáénak tudható országról köztudomású, hogy pénzszűkében van a restaurálást illetően. Európában - Görögországot kivéve - egyre jobban kirajzolódik az a szomorú tendencia, hogy a kormányok mind kevesebb forrást tudnak a művészeti értékek állagmegőrzésére fordítani.

Mivel a szakértők nem tudnak (vagy nem akarnak) dönteni arról, hogy a több tucat felújításra szoruló mestermű közül melyiket restaurálják, facebookos szavazásra bocsátották a kérdést. A római kormány nyolc darab, azonnali restaurálásra szoruló, itáliai művészeti alkotás képét töltötte fel a közösségi oldalra. Helyet kapott köztük a firenzei Uffizi Képtárban lévő ókori római márvány lóalak és a velencei Accademia Múzeumban kiállított, Fiorentino reneszánsz művész alkotása, a Mária Magdolnát Krisztus lábainál ábrázoló festmény is.

A közönség úgy döntött, hogy a reneszánsz művész, Pietro Perugino festménye, a Madonna és a gyermek szorul leginkább restaurálásra. Massimo Bray kulturális miniszter ígéretet tett, hogy amint a költségvetés engedi, a többi remekművek is felújításra kerülnek, és hozzátette: szerették volna, ha az olaszok még jobban beleszólhatnának az aktuális művészettörténeti kérdésekbe.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár