2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Vitát szított a háborús kényszerprostitúció kapcsán tett megjegyzés

2014. január 27. 14:05 MTI

A japán köztelevízió elnöke egy sajtótájékoztatóján a háború alatt sokszor előforduló gyakorlatnak minősítette a japán katonák kiszolgálását célzó külföldi kényszerprostitúciót. Kijelentéséért, amelytől a kormány is elhatárolódott, később bocsánatot kért.

Momii Kacuto, az NHK japán közszolgálati televízió újonnan kinevezett elnöke vasárnapi bemutatkozó sajtótájékoztatóján - a második világháborúban a japán hadsereg által idegen országokban prostitúcióra kényszerített nőkre utalva - azt mondta, hogy a katonákat kiszolgáló bordélyházrendszer "minden háborút viselő országban gyakran előfordult".

"Mondatjuk-e azt, hogy nem volt ilyen Németországban vagy Franciaországban? Európában mindenhol volt" - fogalmazott Momii, leszögezve mindazonáltal, hogy a szóban forgó gyakorlat "a jelenlegi erkölcseink szerint rossz". Kijelentése felháborodást váltott ki Dél-Koreában, ahol Momii lemondását követelték. A kínai külügyminisztérium is tiltakozott.

A férfi a botrány kirobbanása után sajnálatát fejezte ki a megjegyezése miatt, amelyet "a messzemenőkig helytelennek" nevezett. Elmondta, hogy személyes véleményéről van szó, és a sajtótájékoztatón nem kellett volna erről a témáról beszélnie. Azzal magyarázta a dolgot, hogy még soha nem beszélt ekkora nyilvánosság előtt, valamint elmondta: a saját hibájának tartja, hogy nem sajátította el a "műfaj" szabályait.

"Momii magánvéleményét fejezte ki" - mondta hétfőn Szuga Josihide japán kormányszóvivő, majd hozzátette: "miután rámutattak, hogy a férfi nem magánemberként, hanem az NHK elnökeként tartott sajtótájékoztatót, Momii azonnal visszavonta a kijelentését". A kormányszóvivő elmondta, hogy úgy gondolja, az ügy ezzel le is van zárva.

Történészek szerint a japán császári hadsereg az általa megszállt területeken fenntartott bordélyházakban legalább 200 ezer nőt - főleg koreaiakat - kényszerített prostitúcióra. Tokió 1993-ban bocsánatot kért, és sajnálatát fejezte ki emiatt, elismerve, hogy a hadsereg "közvetve vagy közvetlenül" részt vett a jogsértésekben. Elutasította viszont azt a vádat, hogy a korabeli kormányokat felelősség terhelné az ügyben.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár