2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Múzeumot kap Chaplin

2014. február 5. 11:29 MTI

Megvalósulhat 2016 tavaszára a svájci Charlie Chaplin-múzeum régóta dédelgetett terve, miután a beruházásban érdekelt cégek megegyeztek a 10 milliárd forintos projekt finanszírozásról - jelentették svájci hírügynökségek.

A "több mint múzeumnak", inkább egyfajta élményparknak szánt Chaplin-parkot a néhai brit komikusnak a Genfi-tó partján, Corsier-sur-Veveyben álló villája, a Manoir de Ban körül alakítják ki, ahol az Egyesült Államokból elüldözött Charlie Chaplin 1952-től 1977-ben bekövetkezett haláláig élt negyedik feleségével, aki nyolc gyermeket szült neki. Az évek óta üresen álló házat felújítják, és eredeti bútorokkal, Chaplin fotóival és képeivel rendezik be. A Genfi-tóra néző villa hatalmas parkjában "modern, eleven" kiállítást rendeznek "Chaplin univerzumából". A még Chaplin által alapított cégekkel (Roy Export és Bubbles Inc.) létrejött megállapodás alapján a befektetők kizárólagos jogot kaptak a nagy nevettető örökségének hasznosítására.

A projektet az Európában már több szabadidőparkot működtető Compagnie des Alpes (CdA) francia cég valósítja meg a luxemburgi székhelyű Genii Capital befektetési társasággal és a Chaplin Museum Developmenttel (CDM) közösen. Ez utóbbi 10 millió frankot (2,5 milliárd forint) költ színpadi kulisszákra és viaszfigurákra, ő rendelkezik a Charlie Chaplin- és a ChaplinÍs World-védjegyek fölött, és részt vehet a létesítmény esetleges továbbfejlesztésében, illetve időszaki kiállításokon. Az ugyancsak közel 10 millió frankot befektető CdA a kiállítási terek fölött rendelkezik majd.

A projektre összesen mintegy 40 millió frankot (10 milliárd forint) költenek, ebből 10 millió frank Vaud kanton kamatmentes hitele. A befektetők arra számítanak, hogy svájc leendő turisztikai attrakciója 300 ezer látogatót vonz évente.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár