2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Lehet-e szellemi örökség egy kamikaze levele?

2014. február 6. 13:28

Japán felterjeszti az UNESCO szellemi kulturális örökség listájára a kamikaze pilóták által írt második világháborús leveleket. Nem tudni, hogy a lépés hasonlóan hűvös fogadtatásban részesül-e, mint amikor Tokió szénbányákat és olyan ipari létesítményeket szeretett volna világörökségi védelem alá venni, ahol a gyarmati időkben koreaiak ezreit dolgoztatták kényszermunkásként.

A szellemi kulturális örökség megőrzéséről szóló UNESCO-egyezményt 2003-ban fogadták el, erre azért volt szükség, mert a szervezet világörökségi egyezménye alapvetően az épített örökségre összpontosít. A szellemi világörökség az ősöktől örökölt hagyományokat, kifejezésmódokat - szóbeli hagyományokat, előadóművészeteket, társadalmi gyakorlatokat, ünnepi rítusokat, eseményeket, régi iparágak tudásanyagát tartalmazza.

A Japán Nemzeti Műsorszolgáltató, az NHK értesülései szerint a Kagosima prefektúrában található Minamikiusu városa kedden 333, a második világháborús kamikaze pilóták által hátrahagyott levelet terjeszt fel az UNESCO reprezentatív listájára. A város egykoron olyan bázisnak adott otthont, ahonnan a japán pilóták indultak el, hogy elsüllyesszék az amerikai hadihajókat. A pilóták több mint ezer levelet és több ezer fotót hagytak maguk után; a minamikiusui múzeumban 14 ezer ilyen emléket őriznek, amelyek közül 333-at fordítottak le angol nyelvre.

Japán egyik korábbi próbálkozása heves ellenérzéseket szült, miután a kormány megpróbálta felterjeszteni az UNESCO világörökségi listájára Kjúsút és Jamagucsit, ahol a gyarmati uralom idején a japán hatóságok koreaiak ezreit dolgoztatták kényszermunkásként. Jun Bjong Sze dél-koreai külügyminiszter kedden az UNESCO etikai elveivel ellentétesnek nevezte Tokió akkori lépését, ám a mostani felterjesztés sorsáról egyelőre nem lehet tudni.

A japán légierő öngyilkos - főként önkéntesekből álló - alakulatát, amely kamikaze néven vált híressé, 1944. október 21-én vetették be először a Fülöp-szigeteki Leyte-öbölben. Az öngyilkos támadások alapját a busidó adta, amelynek alapján egy harcos számára a hadifogság a legnagyobb megalázatást jelentette. A pilóták legfőbb célpontjai a repülőgép-hordozók voltak. A japánok több mint ötezer kamikaze repülőgépet tartalékoltak a Japán elleni amerikai támadás visszaverésére, s a háború alatt körülbelül 2500 bevetésre került sor.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár