2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Restaurálják Róma legszebb barokk csarnokát

2014. február 27. 11:54 MTI

Megkezdődik a Carracci fivérek festette freskók helyreállítása a római Farnese palotában. A restaurálást a Carracci-galériában mutatták be a sajtónak.

Március 15-én kezdődik, és a tervek szerint egy évig tart az olaszul Carracci-galériaként ismert terem freskóinak restaurálása. A nyolcszáz ezer eurós (több mint huszonnégy millió forintos) helyreállítási munkát többek között a nemzetközi, műemlékeket támogató World Monuments Fund nevű szervezet finanszírozza - mondta el az újságíróknak Erkki Maillard, a római Farnese-palotában székelő francia nagykövetség kulturális tanácsosa.

A palota húsz méter hosszú és hét méter széles folyosócsarnoka mennyezetének kifestésére az egykori tulajdonos, Odoardo Farnese bíboros egy bolognai művészt, Annibale Carraccit hívta Rómába. Carraccival jött testvére, Agostino is.

Az 1597-1608 között festett freskók Ranuccio Farnesének és Margherita Aldobrandininek a mennyegzőjére készültek. A Carracci fivérek a freskókon a szerelmet ábrázolták Bacchus és Ariadné diadalmenetével. Ihletet a kor szelleme szerint az ókori római költő, Ovidius mitológiai témájú költészete adott.

A Carracci-galéria lett a modellje a későbbi európai nemesi és uralkodói paloták freskókkal teli csarnokainak. A művészettörténetben a Carracci testvérek festette mennyezetet ugyanolyan remekműnek tartják, mint Raffaellónak a vatikáni stanzákban készült freskóit vagy Michelangelónak a Sixtus-kápolnában készült freskósorozatát.

A Carracci-freskók szépségét méltatva az olasz sajtó arra emlékeztetett, hogy Stendhal francia író (1783-1842) egyik római látogatása során több mint két órán át csodálta Carracciék freskóit. A restaurálást végző cégeket a 2012-ben meghirdetett európai pályázattal választották ki. A Carracci-galéria új, korszerű világítást is kap. A helyreállítás ideje alatt a Farnese palota továbbra is látogatható lesz.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár