2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Arábiai Lawrence, a szerény hős

2014. március 5. 22:42

A keresztapaságról és a hírnévvel járó kellemetlenségekről írt Thomas Edward Lawrence, közismertebb nevén Arábiai Lawrence barátjának és egykori bajtársának, Stewart Newcombe alezredesnek abban az 1920-ban kelt levélben, amelyet egy eddig ismeretlen kézirategyüttesben találtak. A 6000 fontra becsült levelet várhatóan március végén árverezik el.

Nehezen birkózott meg a hírnévvel

Stewart Francis Newcombe (1878-1956) 1913-1914 között a brit Palestine Exploration Fund megbízásából topográfiai vizsgálatokat végzett a Sínai-félszigeten, itt ismerkedett meg a régióba kirendelt két régészszakértővel, a neves Leonard Woolley-val és Thomas Edward Lawrence-szel. (A régészeti expedíció persze álca volt: a feladat katonai hírszerzés és a Negev-sivatag feltérképezése volt a brit hadsereg számára.) Utóbbival életre szóló barátságot kötött, kalandos pályafutásuk több ízben keresztezte egymást. Lawrence temetésekor Newcombe volt hat koporsóvivőjének egyike.

A brit katonatiszt részt vett a Gallipoli-félsziget ostromában, majd egy rövid franciaországi kitérő után 1916 végén ismét a Közel-Keletre ment, ahol a hidzsázi brit katonai misszió élén a Husszein fia, Feiszál emír vezette arab törzsszövetség oszmánellenes fegyveres harcát segítette. A hidzsázi vasútvonal elleni sikeres támadások lényegében az ő nevéhez köthetők, érdemeit Lawrence A bölcsesség hét pillére című önéletrajzi könyvében is megörökítette.

A március végén kalapács alá kerülő levél kettejük bensőséges, szoros kapcsolatára világít rá. Newcombe 1919-ben vette el Elsie Chakit, akitől két gyermeke született; fiának születéséről Lawrence-nek írt levelében számolt be, amelyben megkérdezi, hogy lenne-e az újszülött keresztapja, s nem bánná-e, ha fia az ő nevét kapja. Lawrence próbálta lebeszélni tervéről jó barátját, s azon morfondírozott, hogy nem érné-e hátrány a gyermeket, ha az ő nevét viseli. (a kalandor nem győzte meg Newcombe-ot, akinek fia a Stewart Lawrence nevet kapta a keresztségben.)

A levélből az is tűnik, hogy Arábiai Lawrence nem tudott megbirkózni hírnevével, s felmerült benne: meg kellene változtatnia a nevét, hogy 'anonim' életet élhessen. "Komolyan mondom, megváltoztatom a nevem, hogy halkabb legyek, de bárcsak az arcomat is kicserélhetném, hogy sokkal szeretetre méltóbb legyek, s hogy szeressenek" - zárta sorait a kalandor. 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár