2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Magyar származású volt a CIA utolsó saigoni állomásfőnöke 

2014. április 8. 09:46

Aki kerékpárral járt dolgozni

Thomas Polgart, csakúgy mint Graham A. Martin saigoni amerikai nagykövetet és Henry Kissinger külügyminisztert utólag azzal vádolták meg, hogy nem ismerték fel a veszélyt, amelyet Észak-Vietnam jelentett, túl sokáig bíztak a tárgyalásos rendezésben és túl sokáig késlekedtek az evakuációval. Egy szintén Saigonban állomásozó CIA-ügynök, Frank Snepp az 1977-ben megjelent könyvében azt rótta fel Polgarnak, hogy fontos információkat tartott vissza Washingtontól, egyebek között arról, hogy felesleges tárgyalással kísérletezni az észak-vietnamiakkal. 1981-ben szerelt le a CIA-tól.

Polgar a nyolcvanas években a szenátus megbízásából részt vett az Irán-kontra ügy kivizsgálásában, majd katonai és terrorelhárítási szakértőként tevékenykedett. Több, a CIA történetével kapcsolatos könyv és cikk szaktanácsadója volt.

A The Washington Post szerint érezhető magyar akcentussal beszélte az angolt. Ritkán élt a hatalom külsőségeivel, gyakran kerékpárral járt dolgozni, mégis a CIA, a Fehér Ház és a Pentagon legfelső köreihez volt azonnali hozzáférése és gyakran vett részt olyan találkozókon, amelyeken jelen volt Kissinger és Richard M. Nixon elnök.

A washingtoni lap megemlékezett arról: Polgar 1975 áprilisában azt javasolta elöljáróinak, hogy puccsal döntsék meg Nguyen Van Thieu dél-vietnami elnököt és az ország új vezetője kezdjen koalíciós tárgyalásba a kommunista felkelőkkel. Az állomásfőnök javaslatát elutasították. Egyébként nem voltak illúziói hivatásának természetével kapcsolatban. "Ha valaki kémkedik, akkor teljes egészében törvénytelen tevékenységet folytat. Egy bűncselekmény elkövetésére irányuló összeesküvésben vesz részt" - így nyilatkozott 1995-ben a The New York Timesnak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár