2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Meglovasították Napóleon hajfürtjét

2014. április 15. 15:45 MTI

Ellopták Bonaparte Napóleon hajfürtjét, tubákosszelencéjét és egyéb "felbecsülhetetlen" műkincseket, amelyek egy ausztráliai múzeumban voltak kiállítva - közölte kedden a helyi rendőrség.

A tolvajok a hatóságok szerint kifejezetten ezekért a tárgyakért törtek be a Melbourne-től délre, a Victoria állambeli Mornington-félszigeten álló múzeum épületébe. A betörők eltávolítottak egy külső rolót, és egy mosdón keresztül jutottak be a történelmi Briars Park épületébe múlt csütörtökön. Feltehetően megrendelésre vitték el a műkincseket, az egész nem tartott tovább tíz percnél.

Az eltulajdonított tárgyak között szerepel egy gyűrű, Napóleon egy üvegkeretbe foglalt hajtincse, egy szalag, amelyet a francia uralkodó 1815-ben írt alá és egy tubákosszelence. A múzeum tájékoztatása szerint a gyűjtemény az angol Alexander Balcombe hagyatékából származik, aki akkor találkozott Napóleonnal, amikor az uralkodó Szent Ilona szigetén élt száműzetésben 1815-től hat évvel később bekövetkezett haláláig. Balcombe "gyermekként még ült Napóleon térdén", ugyanis a család jó barátságban állt a száműzött uralkodóval - mondta el Steve York, a múzeum vezetője.

Az ellopott gyűrű

Az eltűnt műtárgyak között van még egy ezüst tintatartó, és az a három érme, amely a fáma szerint Napóleon zsebében volt, amikor meghalt. Ugyancsak eltűnt az uralkodó és első hitvese, Josephine miniatűr portréja. "Ezek valóban felbecsülhetetlen értékek, mivel pótolhatatlanok, nagyon le vagyunk törve" - mondta York.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár