2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

150 év után újra megnyílt III. Napóleon színháza

2014. május 5. 09:25 MTI

Másfél évszázad után szombat óta újra látogatható Franciaországban a fontainebleau-i kastély császári színháza, amelyet az Egyesült Arab Emírségek pénzéből újítottak fel, és cserébe az arab ország uralkodójáról neveztek el.

A második császárság ékkövének számító pazar teátrumot III. Napóleon építtette Hector Lefuel építésszel felesége, Eugénia számára, aki rajongott Mária Antónia és annak versailles-i színháza iránt. Az 1857-ben átadott színházat azonban csak alig tucatnyi alkalommal használták, s a császár 1870-es bukása után a terem az enyészeté lett. Az 1920-as években még a központi csillárja is leszakadt, bár azt hamarosan visszaemelték a helyére.

A német megszállás idején a nácik tartottak néhány előadást a rozoga épületben, de biztonsági okokból 1941-ben ők is lezárták. Az 1960-as évektől több terv is született a renoválásra, de arra csak a 2007-ben létrejött nagyszabású Abu Dzabi Louvre projekt "melléktermékeként" került sor.

A világhírű párizsi Louvre abu-dzabi fiókintézményének létrehozásáért cserébe a dúsgazdag Egyesült Arab Emírségek vállalta több lepusztult franciaországi műemlék helyreállítását, köztük e színházét. Cserébe a közel-keleti ország csak azért kérte, hogy a restaurált teátrum az emirátusok uralkodójának, Kalifa bin Zájid Ál-Nahajannak sejknek a nevét viselje.

Az uralkodó eddig 5 millió eurót utalt át a színház renoválására, s további ötmilliót várnak tőle a kastély más részeinek felújításához. Jean-Francois Hébert, a fontainebleau-i kastély elnöke szerint az arab mecenatúra nélkül a színház nem került volna felújítására, mert sürgősebb feladatokra kellett a pénz. Bár a 400 férőhelyes császári színház kis csoportokban látogatható lesz, előadásokat csak ritkán és erősen korlátozott létszámú közönség előtt tartanak benne rendkívüli sérülékenysége miatt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár