2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Özvegyekkel végzett Amerika leghírhedtebb sorozatgyilkosa

2014. május 21. 13:07

A megnyerő külsővel megáldott férfi a magányos szívtipró álarc mögé rejtőzve védtelen nőket és gyermekeket csalt a halálba a recesszió éveit élő Amerikában. De miért lett egy nyugat-virginiai vidéki sorozatgyilkosból a vezető újságok címoldalára kerülő szenzáció?

Cupido Nyilai

A gyilkosságok 1931 nyarán, az eseményeket új könyvében bemutató Jayne Anne Phillips írónő szülővárosa melletti kis községben, Quiet Dellben, Nyugat-Virginia államban történtek. Egy magát Harry Powersnek kiadó férfi jómódú középkorú özvegyeket vett célba, házasságközvetítő irodákon keresztül udvarolt nekik, becserkészte őket, majd végzett velük. Egy alkalommal foglyul ejtett egy illinoisi özvegyet és három - 9, 12 és 14 éves - gyermekét, valamint egy massachusettsi elvált asszonyt, akik szívesen töltötték szabadidejüket Quiet Dellben, majd egytől egyig meggyilkolta őket.

Ez a bűncselekmény volt az első vidéki sorozatgyilkosság, amely szenzációt keltett Amerikában. A véres tett, bár számtalan regény- és filmötletet adott Hollywoodnak, sokáig rejtély maradt, s turisták tömegeit vonzotta. Phillips édesanyja még csupán hat éves volt, amikor a nagymama elvitte őt a gyilkosságok helyszínéül szolgáló garázshoz, amely az idők során szuvenírbolttá vált.

A letartóztatása idején Powers nem kevesebb, mint kétszáz nővel tartotta a kapcsolatot levélben. Írásai tele voltak színlelt gondoskodással és olcsó romantikus regények közhelyes frázisaival. Elérte, hogy a levelezőpartnerei beleszeressenek, és már az első néhány találkozás után az esküvőjüket tervezték. Powers több házasságközvetítő irodában is adott fel hirdetést a Cupido Nyilai nevűtől kezdve az Amerikai Barátai Társaságig bezárólag. Magát Cornelius Pierson néven hirdette, különböző ígéreteket tett, cserébe hűséget kért. Az utóbbi irodán keresztül udvarolt az illinoisi Park Ridge-be való Asta Eichernek, a Massachusetts állami Northborough-ban élő Dorothy Lemkének, és még tucatnyi másik, gyanútlan asszonynak.

Hirdetésében mesés jövedelmet tüntetett fel a neve mellett, és azt állította, hogy 38 éves építőmérnök, aki egy 10 szobás téglaépítésű házban várja leendő feleségét, aki tisztességtelen mennyiségű költőpénzt, valamint saját kocsit kap. A végére odatette: "a monogám kapcsolatok híve vagyok, nem tűröm a hűtlenséget." A "mesés ház" garázsa mögött egy gödörben végezték a mennyasszonyok.

Az áldozatok holttesteit a garázs mögött találták meg

Egy alkalommal felhívta Asta Eichert, és egy drága autóban elvitte őt - ahogy ő fogalmazott - "a Dél szépségét megtekinteni". Garázsa alatt négy hangszigetelt termet alakított ki, az egyikben végzett Eicherrel, majd egy héttel később visszatért Park Ridge-be a három gyermekért, Grethe-ért, Hartért és Annabelért. A dadára hagyott ifjak örültek, hogy viszontláthatják anyjukat, és boldogan szálltak be Powers autójába. Útközben fagylaltot is kaptak. Néhány perccel később az ő életüket is kioltotta.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár