2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Castro, a király

2014. május 21. 21:19

Magánsziget, luxusjacht, tengerparti villa, drága italok, szeretők és teknősfarm - miközben nagy ívű beszédeiben a jó forradalmárhoz illő puritánságot hirdette, Fidel Castro nem vetette meg a "kapitalista kényelmet", sőt annak minden elemét kiélvezte.

Bort iszik

La Vie Cachée de Fidel Castro (Fidel Castro titkos élete) című könyvében Castro egykori testőre, a valaha belső hatalmi körébe tartozó Juan Reinaldo Sánchez részletesen leírja a kubai vezetőnek a luxushoz való vonzódását. Sánchez szerint Castro igazi királyként uralkodott, aki egy személyben volt középkori földesúr és XV. Lajos, magánjachtján pihente ki a karibi szigetország vezetésének fáradalmait, miközben delfinjeiben és teknősfarmjában gyönyörködött.

Sánchez jól ismerte egykori munkaadóját, aki mellett 17 éven át dolgozott. Castrót karizmatikus, intelligens, ugyanakkor manipulatív, hidegvérű, egocentrikus személyiségnek festi le, akiről a kubaiak nagy többsége álmában sem tudta elképzelni, mekkora luxusban élt. „Ellentétben az általa mondottakkal, Fidel soha nem vetette meg a kapitalista kényelmet és nem választott aszkéta életmódot. Éppen ellenkezőleg, kapitalista életvitele nem ismert korlátokat. Soha nem hitte úgy, hogy kötelezve lenne a beszédeiben követendő példaként említett életmódra, amely a jó forradalmárt jellemzi” – írja könyvében Sánchez.

A szerző első kézből tapasztalhatta meg a Castro-rezsim brutalitását, ugyanis miután kegyvesztett lett, árulóként bélyegezték meg, „mint egy kutyát, börtönbe vetették”, megkínozták és egy csótányoktól hemzsegő cellába zárták. Miután 2008-ban szabadult, a kubai emigránsok jól bevált útvonalát választotta: az Egyesült Államokba ment, ahol ma is él. „A kilencvenes években tapasztalt változásokig nem sokat kérdeztem a rendszer működésével kapcsolatban…ez a probléma a katonákkal…jó katonaként a legjobbat akartam és ez boldoggá tett” – vallotta az egykori testőr.

A szerdán megjelent könyvet Sánchez a francia L'Express vezető munkatársával, Axel Gyldénnel közösen írta. A The Guardian brit napilapnak nyilatkozó újságíró leszögezte: bár Sáncheznek lenne törlesztenivalója Castróval szemben, a történetek hitelességét nem lehet megkérdőjelezni. „Ez az első olyan alkalom, amikor valaki Fidel Castro belső köréből – valaki, aki a rendszer része volt és testközelből láthatta az eseményeket – megszólalt. Ez megváltoztatja a Fidelről alkotott képünket, s ez alatt nem csak azt értem, hogy szavai mennyire ellentmondanak tetteinek, hanem pszichológiáját és motivációit illetően is” – így Gyldén.

A kubai kommunista vezér gazdagságáról már korábban is lehetett sejteni valamit. Castro az amerikai Forbes magazin 2006-os „Királyok, királynők, diktátorok” listáján a 10 leggazdagabb ember között szerepelt: névtelenséget kérő kubai tisztviselők elmondása szerint a diktátor az állami vállalatok profitjából tett szert hatalmas vagyonra, amit Castro akkor a leghatározottabban visszautasított.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár