2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Peru ősi wari uralkodóinak érintetlen sírja

2014. május 30. 17:13

Csillogó kincsek és felbecsülhetetlen értékű leletek kerültek elő tavaly a perui El Castillo de Huarmey régészeti lelőhelyről, ahol a mintegy ezerkétszáz éve érintetlen sírokban több tucatnyi feláldozott szolga, valamint a Wari Birodalom királynői aludták örök álmukat. A történelmi jelentőségűnek nevezett felfedezésnek a National Geographic egy terjedelmes részt szentel júniusi számában.

A régészek számára igazi kincsesbánya volt a felfedezés, ugyanis a fővárostól, Limától közel 270 kilométerre északra fekvő wari sírt 1200 éven át nem találták meg a fosztogatók, így eredeti állapotában láthatja az utókor. Az érintetlen mauzóleum nem csupán arany ékszereket és réz ötvösmunkákat rejtett, hanem női múmiákat - a kutatók szerint a Wari Birodalom királynőinek maradványait -, valamint többek között egy festett üvegcsét is, amely az arisztokrácia tutajon való utazásáról tesz említést.

A „halottak templomának” nevezett helyen a régészek ülő helyzetben eltemetett emberi (főként női) maradványokat találtak, akikről azt gyanítják, emberáldozatok lehettek, s a királynőért adhatták - több mint valószínű, hogy nem önként - életüket. Egy oldalsó kisebb kamrában töméntelen aranyeszköz, ékszer, művészi kivitelezésű szövés, kerámiaedény és alabástromból faragott ivópohár társaságában három csontvázat találtak meg, akikről úgy vélik, a királyi családból származhattak.

A kamrában talált tárgyak a kutatók számára nagy segítséget fognak jelenteni az Andokban az inkák megjelenése előtt évszázadokkal birodalmat építő rejtélyes nép történelmének teljesebb megértéséhez. A lengyel kutatócsapat és a perui régészek vezetője, Milosz Giersz tavaly júniusban jelentették be a királyi sír felfedezését. Habár már néhány hónappal korábban is rábukkantak az ezeréves kamrára, a modern sírrablók miatt csak később merték közölni a felfedezésüket.

Giersz elmélete szerint a warik azért építették ezt a templomot El Castillóban, mert nem sokkal azelőtt hódították meg a birodalom fővárosától, Waritól mintegy 750 kilométerre lévő északi régiót, és úgy tervezték: hosszabb ideig fognak ott tartózkodni.

Alabástrom ivóedény és a kerámiaflaska

A Wari Birodalom i. sz. 600 és 1000 között virágzott a mai Limát is magába foglaló területen, hozzávetőlegesen 500 évvel az inka birodalom kialakulása előtt. Központjuk a Ayacucho modern városától 11 kilométerre északkeletre található Wari volt, de a civilizáció közigazgatásáról többet nem tudni, írásos forrást ugyanis nem hagytak hátra, csak több ezer régészeti lelőhelyet, köztük a perui Cuzco-völgy érintetlen királysírjait. Az évszázadokon át tartó szárazság miatt a birodalom 800 körül kezdett hanyatlani, majd 1000 körül teljesen elnéptelenedett.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár