2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Történelmi várjátékok Füleken

2014. június 17. 10:23 MTI

A XV. Történelmi Várjátékokat rendezik meg szombaton és vasárnap a szlovákiai Füleken; a látogatók a középkori harcművészettel és tábori élettel is megismerkedhetnek.

Estefán László, a várjátékokat szervező Koháry Polgári Társulás elnöke hétfőn elmondta: szombaton a Várfelső utcán kézművesek állítják fel sátraikat, a várudvarban zajló gyermekprogramban fellépnek bohócok, lesznek játékok, versenyek, íjászat, lovaglás, kézzel hajtott körhinta, történelmi tábor. Délután szlovákiai és magyarországi bajvívó hagyományőrző csoportok lépnek a közönség elé, és beavatják a nézőket a középkori harcművészet rejtelmeibe.

A program leglátványosabb részének a lovas-íjász bemutató ígérkezik, a harcosok fegyverei mellett ágyúlövések, solymászbemutató, valamint a középkori tábori élet megismertetése színesíti a programot. Vasárnap a nemzetközi történelmi íjászversenyen a "Nógrád íjásza" címért és a "Füleki Vár védője" rangért küzdenek majd a versenyzők. Az előzetes jelentkezések alapján mintegy száz íjász méri össze erejét a vár falai között négy kategóriában, magyar, klasszikus angol, vadászreflex és csigás íjakkal.

Estefán László hozzátette: a füleki történelmi várjátékok szerves részét képezik a határon átnyúló "Várfesztivál 2014" programsorozatnak, amelynek keretén belül a füleki, salgói és a somoskői várak várják különleges programjaikkal a látogatókat június 20. és 29. között.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár