2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

UNESCO-segítség a Kolumbusz hajójának vélt roncs védelmére

2014. június 23. 17:01

Az UNESCO technikai segítséget nyújt és szakértői csoportot is küld a Haiti partjainál felfedezett, Kolumbusz Kristóf egykori, Santa María nevű hajójának vélt hajóroncs vizsgálatára és védelmére.

Monique Rocourt haiti kulturális miniszter június 12-én levélben kérte az UNESCO Tudományos és Technikai Tanácsadó Testületét, hogy a 2001-ben elfogadott, víz alatti kulturális örökség védelméről szóló egyezmény alapján küldjön szakértői csoportot a helyszínre. A nemzetközi szervezet szakértői a következő hónapokban utaznak Haitire, hogy megvizsgálják a szigettől északra található roncsokat - közölte a nemzetközi szervezet hétfőn a honlapján.

Az UNESCO főtitkára, Irina Bokova aggodalmát fejezte ki, hogy a tenger mélyén fekvő maradványok kincsvadászok zsákmányává válhatnak, és leszögezte, hogy a nemzetközi szervezet a helyi hatóságok mellé áll a víz alatti kulturális örökség tárgyainak illegális kereskedelme elleni küzdelemben. A szervezet felszólította az egyezményt aláíró államokat, hogy nyújtsanak segítséget Haitinek a víz alatti régészeti helyszínekről ellopott műkincsek megtalálásában.

Bill Clifford amerikai régész május 14-én jelentette be, hogy azonosította Kolumbusz zászlóshajójának a roncsait. A Santa Maria, amely egyike volt a három hajónak, amellyel Kolumbusz Amerika felfedezésére indult, 1492. december 25-én süllyedt el, miután léket kapott Haiti északi partjainál.

Az amerikai szakember csapata egy évtizeddel ezelőtt találta meg a roncsot és le is fényképezte, ám akkor még nem tudta azonosítani. Clifford a 2003-ban készített víz alatti felvételek újraelemzése és a közelmúltban végzett felderítő merülések során gyűjtött adatok alapján jutott arra a meggyőződésre, hogy a Santa María roncsait találhatták meg. Cliffordék annak idején a helyszínen találtak egy ágyút, amely a 15. századból származott; az ágyú azóta eltűnt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár