2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Előkelő nyughelye lehetett a tengeri Stonehenge

2014. július 7. 13:10

Brit régészek megvizsgáltak még egy, fából készült bronzkori kört az angliai Norfolk partjainál; kiderült, hogy ugyanolyan idős lehet, mint szomszédja, amit a Stonehenge nyomán csak Seahenge néven emlegetnek.

A bronzkori faépítményt a kelet-angliai Holme-next-to-Sea partjainál fedezték fel még a kilencvenes évek végén. A dendrokronológiai kormeghatározó vizsgálatok szerint időszámításunk előtt 2049-ben épült, pontosan abban az évben, mint amikor az eredeti Seahenge is, amelyet 1998-ban találtak meg brit szakemberek.

A Norfolki Megyei Tanács szakemberei által végzett kutatás megerősítette, hogy a Seahenge (tengeri kör) "kistestvérének" megépítéséhez szükséges fákat i.e. 2049 tavaszán vagy nyarán vágták ki. A 20. század végének egyik legnagyobb szenzációjaként aposztrofált felfedezés akkoriban komoly vitát gerjesztett: voltak, akik szerint ki kellene ásni a leleteket, mások viszont azért kardoskodtak, hogy hagyják a helyén a bronzkori fakört. 55 facölöpöt végül a Lynn Museumba szállítottak.

A két kör 100 méteres távolságra található egymástól. A most megvizsgált fakör hasonlít az eredetire, közepén két masszív tölgyfarönk található, amelyeket cölöpök vesznek körül; átmérője 13 méter, s legalább 65 facölöpből áll.

A régészek évek óta próbálják megfejteni a rejtélyét. Egyes vélemények szerint a fakör közepén levő felfordított rönkök helyére egy bronzkori előkelő tetemét tették ki a szabad ég alá, a másik kör pedig a végső nyughelyét jelzi. Sajtóhírek szerint a régészek nem tervezik, hogy feltárnák a második kört, amely 1999-es felfedezése óta hol megmutatja magát, hol a tenger víze borítja.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár