2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Európai elfogató parancsot adtak ki Zágráb lövetője ellen

2014. július 14. 16:32 MTI

A vádemelés után tizenegy évvel európai elfogató parancsot adott ki Horvátország Milan Martic egykori horvátországi szerb vezető ellen, akit már elítélt háborús bűncselekmények miatt a hágai Nemzetközi Törvényszék (NT) - írta a Jutarnji List című napilap hétfőn internetes oldalán.

Az 1991-95-ös horvátországi háború idején Milan Martic az önhatalmúlag kikiáltott knini Krajinai Szerb Köztársaság elnöke volt. A hágai bíróság 2007-ben 35 év szabadságvesztésre ítélte Zágráb lövetéséért, és jelenleg börtönbüntetését tölti Észtországban. A horvát hatóságok viszont Károlyváros (Karlovac) és a Zágráb megyei Jastrebarska lövetése miatt emeltek vádat ellene 2003-ban, most pedig az elfogató parancsot is kiadták.

Marticon kívül a Zágráb megyei bíróság ugyanezért a háborús bűncselekményért Milan Celeketic, az úgynevezett Krajinai Szerb Köztársaság volt katonai parancsnoka fellett is ítélkezni fog. Celeketic állítólag Szerbiában bujkál, ezért távollétében zajlik majd ellene a per. A Károlyváros és Jastrebarska elleni támadások nem követeltek emberéletet, de amennyiben Marticot bűnösnek találják, akár 20 év börtönt is kaphat. Martic provokációnak tartja a vádemelést.

A zágrábi megyei bíróság most Észtországtól és a hágai bíróságtól vár választ arra, hogy melyikük hivatott dönteni arról, Martic milyen módon vehetne részt a bírósági eljáráson: videokapcsolat segítségével vagy személyesen is megjelenhet.

Az egyik legfőbb bizonyíték Martic és Celeketic ellen egy televíziós nyilatkozatukon alapszik: mindketten kijelentették, hogy ők adtak parancsot a két város lövetésére és ezt ismét megtennék. Martic hasonlóképpen kérkedett azzal, hogy ő adott parancsot a Zágráb elleni rakétatámadásokra is, kijelentése pedig perdöntő bizonyíték volt a hágai perben. A Zágráb elleni támadásokban heten haltak meg.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár