2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

KGB-ügynökökkel akarták eltiporni a prágai tavaszt

2014. július 18. 12:17

Nyilvánosságra hozott szovjet dokumentumok szerint a szovjet vezetők annyira aggódtak az 1968-as prágai tavasz következményei miatt, hogy kipróbált KGB-ügynököket küldtek a csehszlovák reformkísérletek elfojtására - számolt be az AP hírügynökség.

A szovjet Állambiztonsági Bizottság (KGB) akkori parancsnoka, a Szovjetunió Kommunista Pártja későbbi főtitkára, Jurij Vlagyimirovics Andropov utasítására tizenöt szovjet ügynök érkezett 1968 májusában Csehszlovákiába, hogy a befolyásos értelmiségiek elleni akciókkal elejét vegyék a gazdaság, a párt és az állam demokratizálását célzó reformkísérleteknek.

A Cambridge-i Egyetem által nyilvánosságra hozott dokumentumokat megvizsgáló Milan Barta, a prágai Totalitárius Rendszereket Kutató Intézet munkatársa elmondta, hogy a prágai tavasz mögött álló értelmiségiek elleni művelet az első olyan KGB-akció volt, amely egy, a Varsói Szerződés tagállama ellen irányult. Az iratok kézzel írt másolatai a KGB archívumának egykori vezetője, Vaszilij Mitrohin jóvoltából maradtak fenn és kerültek a patinás angliai egyetem gyűjteményébe.

Barta elmondása szerint az akció a prágai tavasz vérbefojtásának előkészületeit szolgálta. A meg nem nevezett ügynökök feladata az volt, hogy beszivárogjanak a "reakciós körökbe" és ott valamilyen bomlasztó tevékenységet folytassanak. A kiszemelt értelmiségiek között találjuk Milan Kundera és Pavel Kohout regényírókat, számos újságírót, kutatót és a prágai Károly Egyetem diákjait.

"A szovjet ügynökök korábban nyugati országokban tartózkodtak, ami azt jelenti, hogy az akció különös fontossággal bírt a számukra" - fogalmazott Barta. "A szovjetek nem szerették volna, ha Csehszlovákia Nyugat felé fordul. Őket (az értelmiségieket - a szerk.) tartották a legádázabb ellenségeiknek, akik a médián keresztül befolyással bírtak a közvéleményre" - fűzte hozzá.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár