2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megújul Ozorai Pipó középkori vára

2014. július 21. 11:29 MTI

Az egykori Esterházy-ménesbirtok, az Árpád-kori földvár és a ferences kolostor helyreállításával folytatódhat az ozorai Pipo-vár és környezetének revitalizációs projektje. Az első ütemben, amely várhatóan 2015 nyarára fejeződik be, helyreállítják az 1416 körül épült reneszánsz várkastély várfalát, a várárkot és a várbörtönt, és az építő Filippo Scolari - Ozorai Pipo - korát idézi majd a piazzához hasonlatos egykori főtér is.

A munkálatokra a várhatóan még az idén kivitelezési szakaszba érő Reneszánsz világ Ozorán című európai uniós projekt második ütemében kerülhet sor - tájékoztatta az MTI-t Dobó Ágota, a Forster Gyula Nemzeti Örökséggazdálkodási és Szolgáltató Központ elnökhelyettese.

Az első ütemben, amely várhatóan 2015 nyarára fejeződik be, helyreállítják az 1416 körül épült reneszánsz várkastély várfalát, a várárkot és a várbörtönt, és az építő Filippo Scolari - Ozorai Pipo - korát idézi majd a piazzához hasonlatos egykori főtér is. Az Új Széchenyi Terv másfél milliárd forintos támogatásával zajló első szakasz keretében egyebek közt megújulnak a vár kiállításai, reneszánsz élményház, szabadtéri színpad, a várfalakon kívül pedig fogadó épület, vendégház épül.

Dobó Ágota ismertetése szerint a második ütem tervei között szerepel az 50 hektáros Esterházy-ménesbirtok teljes, a XII-XIII. században épült földvár részleges helyreállítása, valamint a XV. századi ferences kolostor részleges visszaépítése, amely arról nevezetes, hogy itt élt Temesvári Pelbárt szerzetes, skolasztikus író. Tervben van a Cinca-patakon a XVIII. században működött vízimalom újraépítése is.

A ménesbirtok helyreállításával egy "ökokertben", rózsa, levendula, gyógy- és dísznövények közé helyezett mezőgazdasági, oktatási, szórakoztató és rekreációs központot hoznának létre. A Sió jobb partján, a falu felett magasodó Kálvária-dombon állt földvárnak mindkét részét feltárják és bemutatják; a "fővár" körül 10-15 méter széles és 3-4 méter mély várárok készül. Érdekesség, hogy legendák szerint a vár területén temették el Attila hun király nagybátyját, Ruga nagykirályt. Jelenleg a második szakasz előkészítése van folyamatban, a teljes projekt várhatóan 2019-ben fejeződhet be.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár