2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Napvilágra kerültek Che Guevara elfogásának részletei

2014. augusztus 1. 11:39

„Ki kell irtani az amerikaiakat!” - adta ki a jelszót Che Guevara, Fidel Castro harcostársa, aki a diákok szemében szabadságharcos hőssé vált. Amikor 1967-ben Bolíviában kezdetét vette a gerillaháború, az Egyesült Államok 17 katonát küldött - nagyrészt koreai és vietnami veteránokat -, hogy kiképezzék a bolíviai sereget. Nem volt könnyű dolguk az aluliskolázott bolíviaiakkal, egészen az alapoktól kezdve kellett felépíteniük a sereget. A CIA-nak emellett egy ügynökre is szüksége volt, hiszen a fő feladatuk az volt, hogy elfogják Che Guevarát − méghozzá élve.

A hírszerzés a tökéletes ügynököt a kubai születésű Felix Rodriguez személyében találta meg, aki − miután családjának és barátainak egy részét kiirtotta a forradalmár −, szívből gyűlölte Che Guevarát és Castrót. Most, hogy a CIA feloldotta az eseménnyel kapcsolatos, korábban titkosított aktákat, maga az ügynök mesélhette el a hajtóvadászat részleteit.

Rodriguez Washingtonban készült fel a feladatra. Megkapta az összes olyan információt, amely akkor a CIA rendelkezésére állt, ám az nem volt sok, hiszen korábban nem működött amerikai hírszerzés Bolíviában. Amikor megkezdődött a harc Che Guevara gerillái, valamint a bolíviai hadsereg között, Rodriguez Felix Ramos fedőnéven a dél-amerikai országba utazott, hogy megkezdje a nyomozást.

Alaposan átkutatták azokat a területeket, ahol a gerillák állomásoztak, s a búvóhelyekről előkerült tárgyak rengeteg értékes információval szolgáltak arról, hogyan élnek és gondolkodnak a lázadók. Rodriguez ügynök saját kezűleg nézett át mindent − így került a birtokába Che Guevara útlevele; a kutatások során pénzügyi vonatkozású papírok is előkerültek, köztük egy szép, fiatal nő fotójával, amit egy újabb fontos nyomnak tekintettek.

Rodriguez idővel rájött a gerillavezér gyenge pontjára: bár Che a falvakban kezdte lázadó tevékenységét, a parasztok nem álltak mellé. Az ügynök felfigyelt egy Pako nevű forradalmárra is, akiről megtudta, hogy nem önszántából lett gerilla. Rodriguez tudta, hogy ha Pakót elfogja, ő elvezetheti Guevarához. Minden a tervek szerint haladt, a gerillaharcost sikerült élve elfogni, s az ügynök hamarosan néhány fontos információ birtokába jutott.

Beazonosították a fiatal nőt is a fényképen: ő volt Loyola Guzman, Che egyik kulcsembere, aki egy titkos cellából intézte a gerillák pénzügyeit. A fiatal nőt letartóztatták, s bár nem beszélt, az ügynök ezáltal a pénzügyi szálakat elvágta, így a forradalmárok egyre inkább elszigetelődtek. Amikor a bolíviai katonák lelőtték Che egyik fő emberét, Rodriguez tudta, most azonnal lépni kell, mert Che még a térségben van. Bár a bolíviai vezetés nehezen állt rá, hogy a sereget Rodriguezhez vezényelje, végül mégis sikerült, s később egy olyan technikával kerítették be a gerillákat, amelyet az amerikaiaktól tanultak.

A CIA tökéletes akciónak minősítette a műveletet, s pont kerülhetett egy tíz éve tartó üldözés végére. Che Guevarát élve elfogták. Rodriguez úttörőnek számító nyomozási munkájával történelmet írt, technikái közül sok mindent a mai napig használ a CIA.

A Spektrum a korábban titkos CIA-akták közül újabb kettőt mutat be ezen a hétvégén:
Augusztus 2. szombat, este 22:00 óra: Az erőd
Augusztus 3. vasárnap, este 22:00 óra: Hajsza Che Guevara után 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár