2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Emberi fogai vannak a 18. századi Jézus-szobornak

2014. augusztus 14. 08:48

Mexikói restaurátorok egy színes, az 1700-as évekből való Krisztus-szobron dolgoztak, amikor igen furcsa felfedezést tettek: a Megváltó szájában nyolc darab emberi fogat találtak. Az ilyen típusú alkotásoknak gyakran van foguk, azonban ezek főként fából vagy csontból készültek. Ez az első alkalom, hogy valódi emberi fogakat találtak egy szobor szájában.

A mexikói Jézus-szobor nyitott szájában első pillantásra is látszanak a még mindig ragyogóan fehér fogak alsó részei. A Mexikói Nemzeti Antropológiai és Történelmi Intézet (INAH) szakemberei röntgensugarakkal is megvizsgálták a szobor fejét, és akkor fedezték fel, hogy nyolc darab, kifejlett, teljes gyökérrel rendelkező emberi foga van Krisztusnak. Fanny Unikel, a restaurátorok vezetője szerint valószínűleg a jámbor hívek adományai lehettek a fogak, amihez hasonlót eddig még sohasem láttak. "Ezelőtt hajtincseket vagy ruhadarabokat fedeztünk fel egy-egy szobornál, ezek pedig a foghúzásnál lényegesen kevesebb fájdalommal járó adományozási módszerek voltak" - tette hozzá a szakértő.

A fogimplantátummal ellátott Krisztus-szobor a közép-mexikói, főként földművelők által lakott San Bartolo Cuautlalpan kisváros templomában található. A műalkotás már évek óra restaurálásra szorul, ugyanis néhány testrésze igen hiányos, termeszek és rágcsálók tettek benne kárt, az eredeti festék színe pedig több helyen is elhomályosult, amelyet a hívek ügyetlenül igyekeztek kijavítani.

A templomban található Szent Bertalan, Szűz Mária szülei: Szent Joachim, Szent Anna, valamint a Hétfájdalmú Szűzanya szobrai lényegesen rosszabb állapotban vannak, mint a Krisztus-szobor, amelyen a Megváltó ülő pozícióban és vértől áztatva, vágásokkal a testén látható. Az alkotás az egyházi év nagy részében ruhadarabokkal van fedve, azonban a nagyhét eseményeire emlékezve a húsvéti időszakban "felbukkannak" Krisztus sebekkel borított végtagjai is.

A többi szobrot nem tartották állandóan a szentélyben, illetve a templom hajójában, gyakran a pinceszinten lévő raktárban kaptak helyet, ahonnan csak az adott szent tiszteletére rendezett ünnepen hozták elő őket. A kártevőktől hemzsegő, igen rossz levegőjű és klímájú helyiségben töltött idő megviselte a szobrokat - például a Szűzanyát ábrázoló alkotás mechanikája (a kezét az arcához lehetett emelni, mintha sírna) már évek óta nem "működik". A szakemberek CT-vel és röntgensugarakkal is megvizsgálták Krisztus édesanyjának szobrát, azonban a vastag, ólomból készült festékréteg miatt nem lehetett "átlátni" rajta. A Jézus-szobor helyreállítása a napokban fejeződött be.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár