2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Milliárdos értékű barokk festményt loptak el Modenában

2014. augusztus 15. 12:41 MTI

Az éjszaka leple alatt elloptak egy 5-6 millió eurót (1,5-1,8 milliárd forint) érő Guercino-festményt a modenai San Vicenzo-templomból. Az alkotást védő biztonsági rendszer pénzhiány miatt nem üzemelt.

Az olajfestmény, amely Szűz Máriát ábrázolja Szent János evangélista társaságában, 1639-ben készült el. Festőjét, akinek eredeti neve Giovanni Francesco Barbieri volt, a mesteri fény-árnyék ábrázolásai miatt Caravaggióval szokták párhuzamba állítani. "Volt riasztó a templomban, de nem működött" - idézte Modena érsekét, Giacomo Morandit a The Daily Telegraph brit napilap honlapja. A biztonsági rendszert régebben egy bank finanszírozta. "Nagyon nehéz minden egyes műalkotást megvédeni" - tette hozzá az érsek.

Szakértők szerint a tolvajoknak nehéz dolga lesz, ha Európában akarják eladni a festményt a műkincspiac szigorú ellenőrzése miatt. Azonban lehetséges az is, hogy a Távol-Keleten próbálják értékesíteni az alkotást.

Claudio Strinati, Guercino művészetének egy szakértője szerint az is előfordulhat, hogy a festményt "egy nagyon gazdag, szenvedélyes művészetrajongó" megrendelésre lopták el. A művészettörténészek attól félnek, hogy a tolvajok esetleg feldarabolják a monumentális olajfestményt, és részenként próbálnak túladni rajta. Modena polgármestere, Gian Carlo Muzzarelli szerint az értékes festmény Modena kulturális örökségének része, ezért az egész várost sokkolta a bűntény.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár