2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Lépcsős piramisként épült a középkori japán sír

2014. augusztus 19. 08:59

Lépcsős piramis formájú halomsírt azonosítottak japán archeológusok Japán délkeleti részén.

A Miyakozuka-sír feltehetően a 6. század második feléből származik, s Japán délkeleti részén, Nara prefektúrában, egy Aszuka nevű faluban került elő még a múlt században. A derékszögű halomsír kövekből épült, s lépcsős elrendezésű, akárcsak a világhírű egyiptomi Dzsószer-piramis.

A Kanszai Egyetem munkatársai és a helyi szakemberek egyöntetű véleménye szerint a tumulus méretét tekintve a japán császárok nyughelyeivel vetekszik, s valószínűleg a Soga-klán egyik befolyásos tagjának épült. Az egyik lehetséges "jelölt" Soga no Iname (?-570), a klán vezetője, aki hatalmát azzal alapozta meg, hogy egyik lányát hozzáadta Kimmeihez, (539-571) Japán 29. császárához.

A halomsír keleti-nyugati oldala 41 méter, észak-déli oldala pedig 42 méter hosszú, magassága 4 és fél méter. Amikor a sírt 1967-ben felfedezték, a Kanszai Egyetem munkatársai még úgy vélték, hogy derékszögű, esetleg kör alakú lehet. A legújabb kutatások szerint a sírhely öt, egyenként 30-60 centiméter magas, durván 1 méter széles, föld és kő alkotta lépcsőből áll.

Szakértők szerint a Miyakozuka-sír a valaha Kína északkeleti és a Koreai-félsziget északi felére kiterjedő Kogurjo királyság egykori területén található temetkezési helyekkel mutat rokonságot. Maga a lelőhely a Sóga-klán egyik erőssége volt. "Soha nem láttam még ilyen egyedülálló derékszögű sírt Japánban. Ahhoz kétség sem férhet, hogy a Soga-klán egyik befolyásos tagjának épült" - fogalmazott az aszukai múzeum igazgatója.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár