2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Napi egy üveg bort nyakalt be III. Richárd

2014. augusztus 18. 19:29

Egy új kutatás szerint az 1485-ös bosworthi csatában elhunyt III. Richárd naponta egy üveg bort ivott meg élete utolsó évében. Az angol uralkodó csontjain végzett kémiai vizsgálatok szerint étrendje igen vegyes volt: a királyi ebédlőasztalon a csukától kezdve a kócsagon át a hattyúig számos különleges állat helyet kapott.

Brit szakértők III. Richárd fogazatát, valamint csontjait vizsgálva megállapították, hogy az elmúlt két évben igen nagy médiafigyelmet kapott, több mint ötszáz évvel ezelőtt elhunyt uralkodó naponta körülbelül egy üvegnyi borral "jutalmazta meg" magát élete vége felé. A Leicesteri Egyetem kutatói emellett azt is megfigyelték, hogy az angol uralkodó étrendje 1483-as trónra kerülése után jóval gazdagabb volt, mint azelőtt.

Az egyik combcsontból, bordából, valamint a fogazatból vett mintákat elemezve a szakértők megállapították, hogy a Shakespeare művében "mérges, púpos varangy"-ként jellemzett király étrendjében hattyúból, gémből, kócsagból, különböző édesvízi halakból, például csukából készült ételek is helyet kaptak, amelyeket olykor akár három liternyi borral öblíthetett le.

"Ismert, hogy III. Richárd gyakran vett részt különböző lakomákon, ahol nem kevés mennyiségű bort ivott meg, ami igen nagy hatással volt a szervezetére, főként életének utolsó hónapjaiban, éveiben. Csontjainak kémiai elemzéséből mindez világosan kiderül" - mondta Angela Lamb, a Leicesteri Egyetem geokémikusa a BBC-nek.

A kutatócsapat izotópos vizsgálatokat végzett a mintákon, amelyekben bizonyos vegyi anyagok igen magas szintje volt kimutatható. Ilyen például a stroncium, a nitrogén, az oxigén, a szén és az ólom, amelyek az elfogyasztott élelmiszerekre utalnak.

A király étrendje még a vagyonos nemesi rétegénél is jóval gazdagabb és változatosabb volt. A nagymértékű alkoholfogyasztás azonban egyáltalán nem nevezhető szokatlannak a 15. században, amikor a sör és a bor jóval egészségesebb italnak számított, mint a szennyezett víz - hívják fel a figyelmet a kutatók.

Persze nem III. Richárd volt az egyetlen angol uralkodó, aki élvezettel fogyasztotta az alkoholos nedűket. VIII. Henrik évi 3 ezer fontot (ez ma körülbelül 350 millió forintnak felel meg) költött arra, hogy a londoni Hampton Királyi Palota pincéje soha ne legyen üres, az idős, fájdalmai miatt egyre gyakrabban a pohár fenekére néző Anna királynőt pedig Brandy Nagyiként emlegették az alattvalók. Viktória királynő sem vetette meg az alkoholt, különösen a vörösbort, amelybe gyakran egy gyűszűnyi malátawhiskyt tett - ezt a "szertartást" William Gladstone miniszterelnök különös undorral figyelte.

A jelenleg regnáló Erzsébet királynő a Telegraph információi szerint napi rendszerességgel megiszik délelőtt egy gint és egy Dubonnet-et (bor alapú, édeskék, fűszerezett aperitif), ebédje mellé bort fogyaszt, míg este száraz Martinival, valamint egy pohárka pezsgővel ízesíti a torkát.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár