2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Visszaszerezték a Kheopsz-piramis ellopott darabjait

2014. szeptember 18. 11:04 MTI

Egyiptom visszaszerezte Németországból a Kheopsz-piramist díszítő kartus darabjait, amelyet német kutatók tulajdonítottak el - jelentette a MENA hivatalos egyiptomi hírügynökség. 

A kartus az a hosszúkás keret, amelybe az uralkodók nevét jelentő hieroglifát írták. Ez volt az egyetlen részlete az épületnek, amely Kheopsz nevét tartalmazta, a régészek ennek segítségével azonosították a híres műemlék építtetőjét. A külügyminisztérium átadta a régészeti minisztériumnak a Kheopsz piramisából eltulajdonított darabokat - írta a MENA.

Mohamed Ibrahim volt régészeti miniszter múlt év végén jelentette be, hogy "egyiptomi idegenvezető kísérte német kutatók kőmintákat és a Kheopsz nevét tartalmazó kartus darabjait vitték el a piramisból". Dominique Görlitz chemnitzi természettudós és Stefan Erdmann kutató 2013 áprilisában tért vissza Németországba Egyiptomból, ahol elmondásuk szerint mintákat vettek a piramisból, majd átadták azokat a drezdai Fresenius Intézet laboratóriumának.

A két férfinak volt engedélye arra, hogy belépjen a gízai Nagy Piramisba, arra azonban nem, amit ott tettek. A királyi kamrában a festék fedőrétegéből kapartak le finom mintákat. Ezután létrával felmásztak a felette lévő tehermentesítő kamrába is, ahol szintén egy kis felületen festéket kapartak le a falról. "Nem gondolkodtam, nagyon spontán döntés volt" - vallotta be Erdmann, aki fél életét Egyiptomban töltötte. Erdmann közölte, hogy a leletek vizsgálata után eredményeiket meg akarják osztani a nyilvánossággal.

Kheopsz 146 méter magas piramisa a Kairótól nyugatra fekvő Gízában áll. A több mint 4500 éve emelt épületet az ókor hét csodája egyikeként tartják számon.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár