2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Teljes pompájukban az amphipoliszi sír kariatidái

2014. szeptember 24. 11:47

Teljes pompájában ragyog az ókori amphipoliszi monumentális sír bejáratát őrző két nőalak.

A két nőalak hasonló az athéni Akropolisz kariatidáihoz. A közeli Thasszosz szigetéről származó márványból készültek, s márvány talapzaton állnak. A 227 centiméter magas szobrokon magastalpú, precízen kidolgozott, vörösre és sárgára festett lábbelik vannak, és egy olyan falon találták őket, amelyek a sírbolt még fel nem tárt kamrájához vezet.

A Görög Kulturális Minisztérium által közzétett felvételeken látható, hogy a nők kitont és fülbevalót viselnek, hajuk pedig vállukra hull. Bár az egyik kariatida arca szinte teljesen ép, a másiké hiányzik, igaz, a régészeknek sikerült az egyes darabjait megtalálniuk, ahogy előkerültek a kéz töredékei is. Jól kivehető, hogy a nőalakok kezükkel finoman felemelik kitonjaikat, ami a régészek szerint egy szimbolikus aktus a sírrablók távoltartására. 

A múlt hónapban tárták fel görög régészek a temetkezési hely bejáratát. A sírhely a feltételezések szerint az eddigi legnagyobb, amelyet Görögországban találtak. A szakértők a bejáratnál két fej és szárny nélküli szfinxet találtak, egy 4,5 méter széles, a sírba vezető utat, oldalán freskókkal borított fallal. A még zárt sírkamrát 497 méter hosszú márvány külső fal veszi körbe. Eddig összesen három teremre bukkantak, de Lina Mendoni kulturális államtitkár a minap jelezte: elképzelhető, hogy van egy negyedik is a titokzatos síremlékben.

Hogy kit rejt a Nagy Sándorhoz köthető sír, egyelőre rejtély. A tudósok úgy vélik, hogy a sírhalom tetején az az ötméteres oroszlánszobor állhatott, amelyre egy évtizede bukkantak öt kilométerrel távolabb. Ezek alapján pedig az is feltételezhető, hogy a sírban mütilénéi Laomedón, III. Alexandrosz egyik hadvezére nyugszik, aki a király halála után Szíria kormányzója lett, a minden alapot nélkülöző elméletek szerint azonban maga a legendás makedón uralkodó maradványai lehetnek ott.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár